Infrakce zanártní kůstky

Dobrý den,ráda bych Vám položila dotaz.Můj 5-ti letý syn přišlápl nohu kamarádovi a sám si ji tím zvrtl.Moc si nestěžoval,jen následující den kulhal,noha ani nezměnila barvu,možná byla nepatrně nateklá,ale opravdu malinko.Dr. udělala rentgen a závěr zní: infrakce baze V.metatarsu. Na RTG snímku nebyla patrná jasná štěrbina či prasklina,spíš oproti zdravé noze jen neostrý okraj kosti,jakoby rozmazaný.Dr.se vyjádřila,že jí připadá,že to má asi naštíplé. Nedostal sádru,jen zinkoklih,prý může normálně chodit,i do školky,jen neskákat,nesportovat...Noha není v podstatě vůbec zpevněná,obvaz je jen jednou omotaný.Syn je šídlo,připadá mi,že ho to ani moc nebolí,snažím se ho hlídat, ve školce ho "nechtěli":-), jelikož je fakt rošťák a nevzali si to na triko.Mám problém ho uhlídat,normálně,pobíhá,skáče,říká,že při nějakém šplápnutí ho to trochu zabolí,někdy vůbec...Kontrola za týden.Chci se zeptat,zda je možné,že se to takto spraví,jelikož o klidovém režimu u něj opravdu nemůže být řeč.Je to sportovec,jezdí závody na kole,které mu tímto utíkají,ale mám pocit,že pokud se to bude léčit touto formou,tak i ten dvouminutový závod na kole v pohodě zvládne a noha bude více v klidu,než při tom jeho ustavičném pobíhání a poskakování...Samozřejmě uvidím,co nám Dr., po tom týdnu řekne,ale pokud zůstane u této "skormné" léčby s tím,že je dostačující a nezaznamená zhoršení,či nějaké komplikace,je možné,že bychom ho nechali třeba po 14 dnech ten dvouminutový závod zajet?Jak píši,stejně nevydrží v klidu a nohu neustále namáhá.To bych ho fakt musela přikurtovat...:-) Díky moc za odpověď.Hezký den.Kovářová

Odpověď odborníka:

To , co jste mi napsala řekněte paní doktorce na chirurgii, sám bych se v jeho případě přimlouval za lehkou chodící sádru, která svou práci udělá nejspolehlivěji. Pokud se jedná o infrakci tak se patrně stav upraví i bez ní, ale vše bude pomalejší a ne vždy tak jak by mělo být. Zajděte se synem ke svému lékaři na chirurgii a požádejte o znehybnění sádrou a domluvte se. Jistě vám vyhoví. Po sejmutí sádry a krátké rehabilitaci jistě bude závodit opětně.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: