Injekce kortikoidů

Pane doktore, obracím se na Vás s následujícím dotazem.Jsem dva měsíce po operaci břišní aorty. Asi 14 dnů mám bolesti pravého ramene.Navštívila jsem ortopeda v místě bydliště, který mě diagnostikoval PAHS 1.dx.Popředložení kartičky z nemocnice,že mám implantovanou cévní protézu skočilo vyšetřování a tedy i nějaká léčba s tím spojená.Lékař ortoped se nějak zalekl a mám si zjistit zda mě může dávat injekce kortikoidů.Považuji toto za velmi nestandartní, ale nevím kam se obrátit, neboť se domnívám, že každý lékař jakékoliv odbornosti ( jedno jeli to stomatolog, urolog....) by měl zvážit jestli při jeho zákroku ( jedno jedná-li se o diagnostický , nebo terapeutický zákrok....) pokrytí tohoto zákroku ATB vzhledem na přítomnost cizího materiálu v těle pacienta. Předpokládám , že podobné obavy mají i ortopedi když implantují TEP ( kyčle, kolena...) a pacient se chystá třeba na instrumentální vyšetření močového ústrojí.Pokud se Vám můj dotaz bude zdát neskutečným, ráda poskytnu jméno lékaře i jeho vyšetření se zněním, že pacientka při kontrole přijde s vyjádřením zda může inj.kortikoidů.Tak se obracím na Vás.Moc Vám děkuji za odpověď.Zdravím.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Podání kortikoidů do kloubní dutiny, burdy či okolí šlach je lokální a celková odezva organismu je minimální , nelze srovnávat například s cystokopií. Dle mého není v tomto případě nutné zajištění antibiotiky stran infekce po vpichu a já osobně těmto pacientům kortikoidy lokálně dávám bez nějakých zvláštních opatření.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x