Injekce lyxumia 20 a forxiga

Prosím o radu beru injekce lyxumia ,3krát 1tableta competakt na noc 32jednotek inzulín lantus ,dověděla jsem se o lécích forxiga že by se nemusel brát inzulín ,chtěla bych vědět zdali se dá urovnat moje léčba myslím tím zdali by se musel brát inzulín a competakt před 2měsíci mě lékařka převedla s inzulínu humalog50 na lyxumii děkuji za vaši odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Hano. Ani lék Forxiga (dapagliflozin) není "zázračný lék", který by Vás zbavil cukrovky či nutnosti užívat insulin. Jde pouze o další lék, které pomáhá snižovat glykémii, a to trochu jiným mechanismem, než léky dosavadní (zvyšuje vylučování cukru - glukosy do moči). Zpravidla se proto používá v kombinaci s jinými léky či insulinem. U některých pacientů se vhodnou kombinací režimových opatření a léků (tablet) včetně třeba tohoto nového léku může podařit kompenzovat diabetes 2. typu i bez insulinu, ale nemohu takto říct, jestli by to byl Váš případ. Poraďte se o tom, prosím, s Vaším díabetologem. Zná Vás, historii Vašeho diabetu, ví, jak na léčbu reagujete. Lék Forxiga má samozřejmě i své nevýhody a nežádoucí účinky a nelze podávat každému a v jakýchkoliv kombinacích s jinými léky. Např. se nedoporučuje současné podání s pioglitazonem (ten je obsažen v léku Competact, který užíváte). O tom se skutečně musíte poradit s ošetřujícím lékařem. Myslím, že už je úspěch, že nyní užíváte pouze insulin Lantus. S pozdravem

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: