Inkontinence

Vážená paní doktorko, prosím Vás o radu ohledně zhoršující inkontinence. Je mi 73 let a tento problém mám již několik roků. Chodím na kontroly na urologii. Užívala jsem různé léky /Mictonorm, Furon, Vesicare.../ , ale neúčinkovaly. Podle UDN vyšetření se můj případ nehodí na operaci. Před deseti měsíci jsem byla na endoskopické operaci ledvinového kamene v močovodu. Předtím jsem měla dva měsíce zavedený stent, dost špatně jsem ho snášela /zánět, svírání při močení, krvácení/. Mám pocit , že se mi inkontinence zhoršuje. Je možné, že vlivem operace? Ale může to být i věkem, s tím jsem smířená. Používám inkontinentní vložky. Ve dne je objem moče 100-150 ml po asi 1 hodině nebo dřív. Problém vidím ale v tom, že se nápadně zhoršuje stav v noci, za 8 hodin jdu tak asi 6x a navíc se moč spustí sama během spánku. Je mi divné, že její noční objem je po 250ml krát šest asi 1a půl litru, někdy méně. Toto je maximum. Zdá se mi to nějak mnoho vzhledem k tomu, že denně vypiju asi 2400 ml. Obávám se, zda tento velký objem v noci není způsoben nějakým onemocněním. Taky se moc nevyspím, ale to je vedlejší. Na kontrolu na urologii jsem pozvaná až za půl roku. Děkuji Vám za Váš názor a radu. Věra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Věro. Nejdříve k druhé části dotazu: bilance tekutin v lidském těle musí být vyvážená- tj. kolik tekutiny tělo příjme, tolik musí i vydat. Stolicí, dýcháním a potem vydáte z těla cca 500ml/den, zbytek tekutiny odchází ledvinami do moči. Tedy pokuď vypijete kolem 2400ml (+ navíc nutno počítat s tekutinou přijatou v potravě: ovoce, zelenina, polévky, omáčky...), vymočit by jste měla kolem 1900ml. Takže Vaše obavy z nadměrného množství moče jsou neopodstatněné. Pokuď alechcete mít 100% jistotu, můžete si doma provést měření bilance tekutin: sbírejte moč za celých 24 hodin - od rána do rána, ale v první ráno se vymočte do WC, pak moč sbírejte do PET lahví, kterým jste uřízla vršek. Zároveň si značte na papír, kolik tekutiny vypijete. Na druhý den pak stačí všechno sčítat. Nadměrné množství moče bývá při léčbě diuretiky (Furon, Hydrochlorothizid, Amilorid, RHefluin, Moduretic, Verospiron, Indap..) nebo při různých vnitřních onemocněních, jako je např. cukrovka. K léčbě inkontinence- léčba inkontinence je opravdu svízelná věc a nesouvisí tak s věkem, ale s ochabnutím pánevního svalstva. Pokuď nejste vhodným kandidátem na operační řešení, tak Vám může pomoct pravidelné posilování pánevního svalstva - informační brožurky na jednotlivé cviky žádejte v urologické ambulanci.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
ive | Od: Vlasta | 13.1.2016 15:26
Inkontinence byl i můj případ a ikdyž jsem se o tom s
nikým nechtěla bavit, tak jsem ráda, že jsem se
nakonec svěřila a na doporučení vyzkoušela Ive
inkontin stop. únik moči mě už netrápíá a můžu zase
dovádět s vnoučaty bez starostí.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: