Inkontinence stolice

Dobrý den od porodu druhého syna (váha 4250 g porod přirozenou cestou) mám problém s únikem stolice. Po uplynutí šestinedělí kontrola v porodnici a nebylo nic shledáno. Tonus svěrače prý dobrý. Bylo mi doporučeno cvičit cvičit cvičit dno pánevní. Zlepšení se dostavilo asi o 80% , ale problém úplně nevymizel. Při nucení na stolici a nemožnosti okamžitě jít na toaletu dojde k úniku řidké stolice. K tomu se samozřejmně přidává i nervozita spojená s tímto problémem , která vyvolá samozřejmně ještě zhoršení. Případný průjem - bez šance udrže. Dá se s tím prosím něco dělat ? K inkontinenci moči vůbec nedochází to bylo u obou dětí po porodu naprosto v pořádku. Děkuji .

Odpověď odborníka:

Dobrý den, odhaduji, že mohly nastat dvě možnosti. Za prvé že se u Vás po porodu vyvinula rektokéla, tj. ochabnutí zadní stěny pochvy s následnými popsanými problémy se stolicí. Rektokélu si snadno sama nahmatáte - zadní poševní stěna, to je ta, co sousedí s konečníkem, je při rektokéle při zatlačení na stolici jakoby vyboulená ven a je na pohmat ochablá. Lze skrz ni hmatat stolici v konečníku. Nebo můžete mít, nezávisle na porodu, zánětlivé onemocnění střev. S oběma problémy Vám pomůže gastroenterolog - rozliší, zda máte střevní zánět nebo rektokélu. Střevní záněty gastoenterolog také léčí, rektokélu léčí proktolog (obvykle chirurg), obvykle ve spolupráci s gynekologem. Doporučuji vyhledat buď gastroenterologii rovnou, nebo se nejdříve poradit s Vaším obvodním ("všeobecným") lékařem, který také dokáže rámcově zhodnotit Váš stav a odeslat Vás na příslušné pracoviště.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: