Insti hiv test

Dobrý den, před 4 lety jsem měl nechráněný orální sex (prováděn na mě) s rizikovou partnerkou, zbytek s ochranou. Udělal jsem si po 2 a 4 měsících ten volně prodejný INSTI hiv test. Vyšel negativní a já byl spokojený. Po 4 letech jsem si doposud nevšiml žádných potíží. Od té doby jsem nepodstoupil žádné další riziko. Jenže teď, jsem hledal na internetu související problém, tak jsem zjistil, že český internet je plný řečí, že orálním sexem se samozřejmě muž může nakazit a domácí testy nejsou zárukou ničeho, ať koukám fofrem mazat na normální testy. Přitom na zahraničních webech se skoro všude píše, že přenos na muže, který si nechává provádět orální sex je téměř nemožný a třebaže někteří tvrdí, že se tak nakazili, nikdy se to nepodařilo ověřit. Navíc domácí INSTI test považují za naprosto spolehlivý a srovnatelný s laboratorními testy. Abych nechodil daleko, v Anglii se tenhle test na klinikách používá docela běžně, aspoň se mi to zdá z toho, co jsem zjistil. Jenže na českých webech se stále dočítám pravý opak a tak mě to znervóznělo, že jsem začal pochybovat o svém domácím testu před 4 lety. Má smysl, abych kvůli tomu šel na normální odběr a testy? Když jsem kromě toho orálu bez a sexu s ochranou od té doby neměl jiné riziko? Mám strach, že si zbytečným testování a čekáním (teď jsou Vánoce a pak ještě na výsledek) budu akorát krmit psychiku nesmysly. Už teď mám sklony k úzkostem. Mám se teď snažit přijmout svou "negativitu", zapomenout, co jsem si teď někde přečetl, a dál se tím nezabývat nebo je ten laboratorní test v nemocnici/u lékaře skutečně na místě?

Odpověď odborníka:

Ve vašem případě je riziko přenosu HIV skutečně velmi malé, ale vzhledem k vaší nejistotě a úzkostem doporučuji kontrolní test.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: