Insuficience mitralis i.stupně +insuficience trikuspidalis ii.stupně

dostali jsme zprávu lékaře že náš 9letý syn trpí tzv. Insuficience mitralis I.stupně a Insuficience trikuspidalis II.stupně. Dále ještě trpí alergií na roztoče (v zimním období náchylné průdušky). Náš syn hraje aktivně fotbal a je dalo by se říct talentovaný a je velmi zdatný i v jiných sportech. Nyní nastal problém dle sdělení lékaře, že pravděpodobně asi s fotbalem atd. bude muset skončit. je to velké překvapení a rána pro nás. nevíme zda je to opravdu tak vážné nebo zda se to může změnit. v létě máme jít na kontrolu. Jinak syn pochází z dvojčat a jeho bratr trpí šelestem ale nemá omezen sport. v rodině nemá nikdo srdeční vadu. Chtěli bychom znát i jiné názory lékařů. díky moc za Vaši odpověď. Především se nám jedná o ten fotbal

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za opožděnou odpověď, na Váš dotaz jsem již podrobně odpovídal a zřejmě došlo k nějaké technické chybě při odesílání odpovědi. Ve Vašem dotazu neuvádíte důvod pro echokardiografické vyšetření syna, které v jeho věku není rozhodně standartním vyšetřením, snad byl důvodem jen náhodně zachycený šelest při preventivní či sportovní lékařské prohlídce. Také neuvádíte, který lékař Vám sdělil nutnost ukončení sportovní aktivity - zda to byl specialista - sportovní lékař, pediatr či vyšetřující kardiolog (dětský?). S technickým zdokonalováním ultrazvuku lze dnes u většiny vyšetřovaných (jinak zdravých) osob zjistit alespoň minimální nedomykavost na mitrální či trikuspidální chlopni (odpovídala by nejspíše I. st.) . Hodnocení je vždy subjektivní, někdy je sporné, zda jde ještě o I. stupeň nebo již o II. stupeň; I. stupeň bych v žádném případě neoznačoval za "srdeční vadu". Důležité je sledování v čase a vývoj nálezu, proto bude důležitý nález při dalších vyšetřeních. V současné době bych rozhodně nedoporučoval unáhleně přerušovat ani omezovat synovy sportovní aktivity (řada šelestů zachycených v dětství s věkem vymizí a echokardiografický nález se nemění). Pokud bude nález přetrvávat i na příštím vyšetření a doporučení lékařů budou směrovat k omezení sportu, doporučuji Vám vyšetření ještě na jiném echokardiografickém pracovišti, tzv. "druhý názor", abyste měli diagnózu skutečně potvrzenou. S astmatem šelest nesouvisí. Předpokládám, že bratr - dvojče - byl vzhledem k údaji o srdečním šelestu také echokardiograficky vyšetřen. V případě jednovaječných dvojčat by měl být nález přibližně identický. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x