Interpretace onkomarkerů

Vážený pane doktore, asi před dvěma týdny jsem se Vás zeptal na příčiny nezvyklého tvaru stolice. Vývoj je takový, že mně paní doktorka doporučila potravinový přípravek s vlákninou. Zároveň mně ale také odebrala krevní markery. CEA a CA19-9 v pořádku, CA72-4 zvýšený. Tím pádem jsem objednaný na gastroskopii a následovat bude rektoskopie a test na OK. Podotýkám, že stolici mám nyní v pořádku a trávicí potíže nemám. Je mně ale jasné, že třeba rakovina žaludku může být zcela bezpříznaková, takže mám věru o čem přemýšlet... Chtěl jsem se proto zeptat, zda je při zvýšených hodnotách onkomarkerů možná i jiná méně nepříznivá interpretace? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Martine, některé onkomarkery mohou mít nespecificky zvýšenou koncentraci při zánětlivých onemocněních; ke stanovení diagnózy nádorového onemocnění je nutné doplnění dalších laboratorních a zobrazovacích vyšetření. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: