Intolerance laktózy

Dobrý den, kvůli táhlým problémům s trávením (meteorismus, nafouklý žaludek) jsem podstoupila vyšetření žaludku, celiakie ani jiná onemocnění se tím neprokázala, štítnou žlázu mám v pořádku, nehubnu ani nepřibírám. Obvodní mě poslala na testy krve na intoleranci laktózy a vyšla mi tato čísla: Krav. mléko - IgA 0,414; IgM 0,46; patologické - IgG 3,58. Obvodní mi řekla, že tomporučila vyřadit vše mléčné, což jsem provedla. Mě spíš zajímá nakolik jsou výsledky závažné, jestli se k mléčným výrobkům nesmím ani přiblížit či čas od času můžu pozřít výrobky známé svým nízkým obsahem laktózy (zakys. smetana, zrající sýry, apod.) Také se chci zeptat, zda výsledky souvisí pouze s laktózou, nebo i kaseinem. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Jano, alergie na mléko se může týkat jak laktózy, tak kaseinu. Nejspolehlivějším způsobem zmírnění nebo odstranění obtíží je vyloučení mléka a mléčných výrobků z potravy. Podle individuální reakce na malá množství mléčných výrobků je někdy možné přísnou dietu zmírnit. Laboratorní výsledky mohou být pouze vodítkem k posouzení průběhu onemocnění. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x