Intolerante

Rád bych se zeptal.. poslední roky, kdy sem začal konzumovat více jídlo tzv sem dostal apetit, tak se u mě rozvinul únavový syndrom... také špatně spím, ikdyž to nemusí být nutně ovlivněno tímto .. segra má intoleranci na pšenici a vaječný bílek. a já bych se chtěl zeptat zdali to nemohu mít také... jelikož se věnuji obcas sportu snažím se jídst hodně vajíčka i mléčné výrobky. a rád bych se zeotal ikdyž sem si enchal dělat testy na alergii na tyto potraviny.. četl jsem že intolerance neni vysloveně alergie a tak by mě zajímalo, kde se dá udělat tento test aby byl alespon 90% nebo jestli na alergologii dělají i součastí bězných testu na potravinové alergie i tento test ? omlouvam se za dlouhý text, předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Potravinovou alergii i intoleranci není vždy jednoduché prokázat. Zřejmě Vám byla vyloučena časná senzibilizace na jmenované potraviny , ta se běžně vyšetřuje. V některých laboratořích lze provést test blastické transformace s potravinami, kde se prokazuje oddálená přecitlivělost /reakce se objevuje později cca do 48 hodin/. Intolerance nebo jiný imunologický mechanismus se zatím vyšetřit nedá.
I tyto 2 metody , aby se diagnosa potvrdila, se musí doplnit eliminační dietou. Já doporučuji cca na měsíc striktní eliminační dietu bez podezřelé potraviny . Pokud klinické projevy na dietě vymizí a po znovu vrácení potraviny do jídelníčku se vrátí, tak příčinou Vašich problémů může být opravdu riziková potravina.
Zkusila bych dietu a uvidíte.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: