Intracerebrální krvácení

Dobrý den, 9měsíční syn mi pozadu spadl přímo na hlavu (na lino) ze židličky vysoké 74 cm, na níž však seděl, tedy hlavičku měl vlastně ještě o dost výš. Plakal, ale vypadá v pořádku. Nezvrací, není spavý, nic mimo "normu" atp. Lékařka mi řekla, ať ho ještě několik dní "pozoruji". Vím např. o chronickém subdurálním hematomu, jež se může rozvíjet třeba i 3 měsíce, ale mám dojem, že snad následky nebývají nijak tragické. Četla jsem však, že i intracerebrální krvácení se může projevit až několik týdnů po traumatu, a i když to záleží na různých faktorech, prognóza je horší. Je možné, aby se teď několik týdnů nic nedělo, syn se zdál být v pořádku, a pak se najednou "zčistajasna" objevily příznaky dosud skrytého intracerebrálního krvácení? A pokud ano, bývá obvykle ještě čas pacienta zachránit, a dokonce třeba ještě relativně uspokojivě minimalizovat případný následný neurologický deficit? Ta představa, že bych se teď měla několik týdnů bát, a ještě ani nevědět, jak dlouho přesně, je nesnesitelná. Navíc vím, že takto malé děti mají ještě nezralé mozkové cévy, s vyšším rizikem poškození, je tedy asi rovněž riziko vzniku intracerebrálního krvácení u mého syna vysoké, je to tak? Máte pro mě nějakou radu, co se týče výše nastíněné problematiky (ovšem, kromě toho, že musím syna lépe hlídat, sama bych si nejraději nafackovala), čeho si např. nyní u malého všímat se zvýšenou pozorností, abych alespoň co nejvčasněji podchytila příznaky onoho případného intracerebrálního krvácení? A jak dlouho přibližně "bych se měla bát"? Předem velice děkuji za odpovědi. S pozdravem, Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, děkuji za důvěru. S největší pravděpodobností všechno dopadlo dobře. Hematom se většinou projeví řádově v hodinách až několika dnech. Musely by se objevit poruchy vědomí či spavost, bolest, změněné chování, často nějaká inervační asymetrie - pokles koutku, víčka, nějaké jednostranné pohybové výpadky. Nestejná velikost zornic. Pokud tyto příznaky nejsou, nejspíš je vše v pořádku. Ale více by k tomu řekl dětský neurolog. S téměř naprostou jistotou by vše objasnilo CT vyšetření hlavy. Takže pokud máte nějaké pochybnosti, musela byste se synem nejspíš vyhledat nějaké pracoviště dětské neurologie či dětské chirurgie (napadá mě Motol nebo Krč). Srdečně zdravím Vás i Vašeho syna.

MUDr. Vladimír Němec
MUDr. Vladimír Němec

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: ASKLEPION s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: