Intracerebrální krvácení

Dobrý den, 9měsíční syn mi pozadu spadl přímo na hlavu - možná právě na oblast fontanely - (na lino) ze židličky vysoké 74 cm, na níž však seděl, tedy hlavičku měl vlastně ještě o dost výš. Zdá se být v pořádku. Nezvrací, není spavý, nic mimo "normu" atp. Lékařka mi řekla, ať ho ještě několik dní "pozoruji". Vím např. o chronickém subdurálním hematomu, jež se může rozvíjet třeba i 3 měsíce, ale mám dojem, že snad následky nebývají nijak tragické. Četla jsem však, že i intracerebrální krvácení (tedy krvácení přímo do mozku) se může projevit až několik týdnů po traumatu, a i když to záleží na různých faktorech, prognóza je horší. Je možné, aby se teď několik týdnů nic nedělo, syn vypadal v pořádku, a pak se najednou "zčistajasna" objevily příznaky dosud skrytého intracerebrálního krvácení? A pokud ano, bývá obvykle ještě čas pacienta zachránit, a dokonce třeba ještě relativně uspokojivě minimalizovat případný následný neurologický deficit? Nebo už to pak jde "ráz na ráz" a záchrana není příliš reálná..? Četla jsem však někde, že takové opožděné následky (příznaky) nebývají život ohrožující a je čas je vyřešit, je to pravda? A jak vysoké riziko vzniku epilepsie při podobných úrazech hrozí? Ta představa, že bych se teď měla několik týdnů bát, a ještě ani nevědět, jak dlouho přesně, je nesnesitelná. Navíc vím, že takto malé děti mají ještě nezralé mozkové cévy, s vyšším rizikem poškození, je tedy asi rovněž riziko vzniku intracerebrálního krvácení u mého syna vysoké, je to tak? Máte pro mě nějakou radu, co se týče výše nastíněné problematiky (ovšem, kromě toho, že musím syna lépe hlídat, sama bych si nejraději nafackovala)? Navíc trpím obsedantně-kompulsivní poruchou, občas si nejsem jistá, co přesně se stalo - teď právě ani nevím, jestli syn po onom pádu plakal. Je možné, aby neplakal, a přesto by to neznamenalo, že je něco v nepořádku (když nyní cca 36 h po pádu na něm není znát nic neobvyklého)? Všude se dočítám, že pláč je dobrým znamením, a já prostě nevím (těžko pochopitelné pro zdravého člověka, to je mi jasné), jestli plakal, nebo ne:-( Zkrátka, především mě zajímá, jak dlouho bych se teď "měla bát".. Předem velice děkuji za případné odpovědi. S pozdravem, Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Myslím, že nejlépe Vaše obavy rozptýlí návštěva dětské neurologické poradny- děťátko lékař prohlédne, udělá ultrazvuk mozku a vyloučí případné poranění nebo krvácení do hlavy. Případně se ještě doplní vyšetření očního pozadí. Po internetu se takto složitá problematika, zvláště při nejistotě, co se vlastně stalo a jaký byl následný stav dítěte, řešit nedá. Myslím, že je kontrola specialistou u takto malého dítěte po pádu na hlavu z výšky vhodná. Domluvte se, prosím, s ošetřujícím lékařem Vašeho dítěte o dalším postupu.

MUDr. Jana Nováková
MUDr. Jana Nováková

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Liberec

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x