Intracerebrální krvácení

Dobrý den, před třemi dny mi 9měsíční syn pozadu spadl přímo na hlavu (na lino) ze židličky vysoké 74 cm, na níž však seděl, tedy hlavičku měl vlastně ještě o dost výš. Zdá se být v pořádku. Nezvrací, není spavý, nic mimo "normu" atp. Lékařka mi řekla, ať ho ještě několik dní "pozoruji". Moje otázky se však týkají konkrétně intracerebrálního krvácení: V souvislosti s tímto synovým pádem by mě zajímalo, jak je to s intracerebrálním krvácením (pochopila jsem snad správně, že jde o krvácení přímo do mozku..?). V odborné literatuře jsem se dočetla, že se "ICK" může projevit dokonce až několik týdnů po traumatu, a i když to záleží na různých faktorech, prognóza nebývá dobrá. Je tedy možné, aby se teď několik týdnů nic nedělo, syn vypadal v pořádku, a pak se najednou "zčistajasna" objevily příznaky dosud skrytého intracerebrálního krvácení? A pokud ano, bývá obvykle ještě čas pacienta zachránit, a dokonce třeba ještě relativně uspokojivě minimalizovat případný následný neurologický deficit? Nebo už to pak jde "ráz na ráz" a záchrana života není příliš reálná..? Ta představa, že bych se teď měla několik týdnů bát, a ještě ani nevědět, jak dlouho přesně, je nesnesitelná. Navíc vím, že takto malé děti mají ještě nezralé mozkové cévy, s vyšším rizikem poškození, je tedy asi rovněž riziko vzniku intracerebrálního krvácení u mého syna vysoké, je to tak? Zkrátka, především mě zajímá, jak dlouho bych se teď "měla bát".. Předem velice děkuji za případné odpovědi. S pozdravem, Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, myslím, že se o svého syna nemusíte bát, to co jste si přečetla o krvácení se týkalo dospělých pacientů. U starých lidí se krvácení projevuje s delším odstupem díky většímu volnému prostoru v lebce způsobenému atrofií mozku. U malých dětí se krvácení projevuje téměř okamžitě nebo během pár hodin a příznaky pak nastupují pozvolna. Pokud není syn apatický a nevydouvá se mu fontanela pak je vše v pořádku. Chcete-li mít jistotu, navštivte dětského neurologa, který syna vyšetření a může event. provést MRI mozku k vyloučení poškození mozku (avšak na toto vyšetření je nutné malé děti uspat, aby ležely klidně vleže na zádech). Přeji pěkný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: