Intracerebrální krvácení

Dobrý den, před třemi dny mi 9měsíční syn pozadu spadl přímo na hlavu (na lino) ze židličky vysoké 74 cm, na níž však seděl, tedy hlavičku měl vlastně ještě o dost výš. Zdá se být v pořádku. Nezvrací, není spavý, nic mimo "normu" atp. Lékařka mi řekla, ať ho ještě několik dní "pozoruji". Moje otázky se však týkají konkrétně intracerebrálního krvácení: V souvislosti s tímto synovým pádem by mě zajímalo, jak je to s intracerebrálním krvácením (pochopila jsem snad správně, že jde o krvácení přímo do mozku..?). V odborné literatuře jsem se dočetla, že se "ICK" může projevit dokonce až několik týdnů po traumatu, a i když to záleží na různých faktorech, prognóza nebývá dobrá. Je tedy možné, aby se teď několik týdnů nic nedělo, syn vypadal v pořádku, a pak se najednou "zčistajasna" objevily příznaky dosud skrytého intracerebrálního krvácení? A pokud ano, bývá obvykle ještě čas pacienta zachránit, a dokonce třeba ještě relativně uspokojivě minimalizovat případný následný neurologický deficit? Nebo už to pak jde "ráz na ráz" a záchrana života není příliš reálná..? Ta představa, že bych se teď měla několik týdnů bát, a ještě ani nevědět, jak dlouho přesně, je nesnesitelná. Navíc vím, že takto malé děti mají ještě nezralé mozkové cévy, s vyšším rizikem poškození, je tedy asi rovněž riziko vzniku intracerebrálního krvácení u mého syna vysoké, je to tak? Zkrátka, především mě zajímá, jak dlouho bych se teď "měla bát".. Předem velice děkuji za případné odpovědi. S pozdravem, Lucie Sovová

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lucie. Pokud pád u syna není provázen některými varovnými příznaky- bezvědomí,následně horšení hybnosti, nebo nástup spavosti, není důvod k větším obavám. Pokud je po pádu dítěte krátké bezvědomí, a jinak nález při vyšetření normální, hodnotí se již jako otřes mozku. To je stav, který si zaslouží více hlídání a to i za krátké hospitalizace. Ale stáči většinou 2-3 dny.Dále i klidovější režim ještě týden. Po tdobu 2-3 dnů se stav kontroluje právě s ohledem na vyloučení traumatického krvácení do mozku nebo hlavy.. Tato krvácení jsou opravdu více druhů a mohou se rozvíjet opožděně po úrazu hlavy, proto je nelze vyloučit např CT vyšetřením ihned po úrazu. Čím později k němu ev dochází tím je zjednodušeně- méně závažné. Krvácení - zhmoždění přímo v mozku, způsobuje ihned nějaké potíže a změnu v nálezu a je vidět i na CT. Krvácení do mozkových obalů, je dvou různých typů buď pod tvrdou, nebo pod měkkou plenu a každé se poněkud liší. Ty se právě vyvíjejí s určitým zpožděním. Pokud při lékařském vyšetření bylo vše normální, po pádu nebylo bezvědomí, opravdu stačí doporučení paní doktorky na sledování doma- příznaků- spavost, bolest hlavy, horšení pohyblivosti celkově nebo na končetinách. Pokud by se něco nezdálo. tak ihned ke kontrole a ev do nemocnice na dětské odd, nebo chirurgickou ambulanci, ev k dětskému neurologovi. Pozorování ale v praxi stačí tak 3 dny. zdravím d r. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pozor na škrkavky!
Články: Pozor na škrkavky!
Škrkavka dětská, latinsky...
Čeká vás test na okultní krvácení? Držte dietu!
Články: Čeká vás test na okultní krvácení? Držte dietu!
Některé složky potravy...
Glukózový test u dospělých
Články: Glukózový test u dospělých
Při cukrovce (diabetes...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zbavte se falešného
Články: Zbavte se falešného "spánkového" přítele
Zvykli jste si vyplnit...
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: