Jak brzo se dá zjistit, zda nemám encefalitidu nebo boreliózu?

Dobrý den, jeden nebo dva dny jsem měl na spodní části lýtka přisáté klíště. Můžu čekat měsíc i déle, zda se neprojeví příznaky encefalitidy nebo boreliózy, zajímalo by mě ovšem, jestli nemohu zjitit přítomost infekce v těle dříve - třeba i tři dny po vyjmutí klíštěte. Lze to třeba odběrem krve nebo analýzou vyjmutého klíštěte v nějaké specializované laboratoři, kde by mi třeba za poplatek pomohli? Díky za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Petře! Taková serologická diagnostika bohužel neexistuje, vzhledem k tomu, že protilátky proti borreliím se začínají tvořit až za několik týdnů a v případě klíšťové encefalitidy se protilátky začínají vytvářet opět až s alespoň týdením odstupem od rozvoje encefalitidy. Vznik zarudnutí kolem místa přisátí klíštěte (příznak borreliozy) se zpravidla objeví zhruba po týdnu, nejdéle do 4 týdnů, inkubační doba klíšťové encefalitidy je 10-14 dní. Pokud jde o vyšetření odstraněného klíštěte, informace najdete na stránkách http://www.kliste-prevence.cz. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: