Jak dlouho působí klacid v těle?

Jak dlouho zůstává klarithromycin podávaný 2 x denně po 14 dní - 2 x 500 mg / den v těle po dobrání všech tablet? Zhruba 12 dní po dobrání se mi rozvinula spálová angína, ale teploty ustoupily za 2 dny a krk se začal zlepšovat. Nová atb na spálu mi nebyla nasazena, ale streptokok pyogenes je v krku na výtěru pořád. Je možné, že zbytky Klacidu to nějak utlumily? Děkuji.

Odpověď odborníka:

12 dnů po dobrání již ve Vašem těle rozhodně Klacid nepůsobil, takže vliv na případnou infekci v tu dobu nelze očekávat. Pokud jste měla symptomy angíny a ve výtěru S. pyogenes, podle mého názoru jste měla být léčena (smyslem léčby není jen utlumení akutních příznaků, ale hlavně zabránění pozdním komplikacím streptokokové infekce...) - standardní léčbou je v takovém případě penicilin, pokud na něj nejste alergická. Situaci ale samozřejmě musí vyhodnotit Váš ošetřující lékař.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: