Jak moc má spánek vliv na růst / rentgen růstových destiček ?

Dobrý večer, je mi 16 a měřím 171 cm. Otec měří okolo 174-175 a matka 164-165. Tato výška mě vcelku trápí a podle několika výpočtu co jsem našel na internetu bych měl vyrůst do výšky okolo 175-177. Můj životní styl považuji za velmi pozitivní, ale jediná věc, která trošku sesedí je spánek. Kvůli škole jsem poslední 2-3 roky spal pouze asi 6,5-7 hodin za noc. Někdy jsem měl problém usnout a spal třeba jenom 3-4. O víkendech naspím okolo 9-10 hodin. Myslíte, že to může mít opravdu velký vliv na můj růst ? Někdě jsem četl, že růstový hormon se uvolňuje pouze v první fázi spánku. Když se nad tím zamyslím v praxi, tak znám spousty lidí, kteří museli dojíždět do školy z velké dálky, vstávali ještě dříve, chodili spát cca ve stejnou dobu jako já a měří třeba nad 180 cm. Dále mě zajímá, zda je možno si zařídit nějaký rentgen růstových destiček, který zjistí, zda je už mám uzavřené a do kolika bych měl vyrůst. Předem děkuji za odpověď. Nejsem si jistý, zda jsem zvolil správnou kategorii, nevím přesně kam tento problém zařadit. Na mobil prosím nevolat !!!

Odpověď odborníka:

Zdravím, s definitivní tělesnou výškou je to složité, má na ni vliv spousta vnitřních i vnějších faktorů. Při výšce rodičů ti bylo dáno dosáhnout 167-187cm, to je rozpětí, které je možné předpovídat dle genetické predispozice. Do růstu zasahuje spousta faktorů a byť je délka spánku jedním z nich myslím, že v tvém případě nejde o žádnou poruchu. Navíc tvůj růst ještě opravdu nemusí být dokončený. Jak správně píšeš, lze provést RTG vyšetření a zjistit, zda jsou již uzavřeny růstové štěrbiny. Toto vyšetření ale indikuje lékař a musí mít na to důvod. Chlapci dosahují růstového spurtu v různém věku, někteří můžou ukončit růst až po 18.roce věku. nejlépe je se zeptat tatínka, v jakém věku nejvíc vyrostl.

MUDr. Petra Čamborová
MUDr. Petra Čamborová

Specializace: Dětské lékařství a klinická osteologie
Pracoviště: dětské oddělení Krajská nemocnice T.Bati a.s., Zlín
dětská osteologická ambulance, Osteocentrum Zlín, Mediekos Ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x