Jak na deprese?

  • Dotaz od: Magdaléna
  • Publikováno: 22.10.2012
  • uLékaře.cz

Dobrý den chtěla bych se zeptat.. Již od začátku září jsem začala mít takovéto problémy: smutek, přecitlivělost, výbušnost a hlavně takové myšlení do prázdna.. jestli mě chápete.. Prostě necítím žádné potěšení, žádnou radost a na nic se netěším.. trvá to už dva měsíce a celkem se to stupňuje.. Pořád přemýšlím nad tím zda nejsem zbytečná nebo jestli svého přítele pořád miluju a tak.. Strašně mě to užírá a deptá.. Dříve jsem měla záchvaty smíchu, ale poslední rok v sobě mám nějaký problém, nejdříve jsem se obávala před rokem nemocí od poloviny května bylo všechno docela vpořádku prázdniny jsem si užila a jak mile začalo září něco se zase přeplo, ale problém je že nemůžu najít a zjistit co problém způsobilo.. Jsem teď i v maturitním ročníku a vůbec nemám náladu a chuť se učit.. Dostávam špatné známky a čím víc jich je tím větší chuť mám ze školy odejít i když jsem jí zvládala v pohodě skoro i na vyznamenání.. Teď příští týden jsem objednaná k psycholožce. Bojím a mám představy, že mi nepomůže, i když jsem na internetu četla že je velmi dobrá.. Obavám se i toho, že se to už nikdy nezlepší a že třeba přijdu o všechno, hlavně o svého přítele.. Vůbec nevím jak jsem mohla přijít na to, že ho možná mám ráda jako kamaráda, ale když je u mě tak je mi s ním dobře a když mu náhodou nevyjde čas aby se za mnou zastavil tak jsem zklamaná... Nejhorší je že mě rodina v tohle moc nechápe nikdy to nezažily.. Nakonec bych se chtěla zeptat jestli náhodou z mého textu nejde vyčíst o jaký problém jde? Je mi 18.. Jsem 2 roky s přítelem.. A dříve jsem byla jako sluníčko.. Vůbec nevím kde byl podnět ke změně, že se ze mě stal takový mračoun a nervák. Budu moc ráda za jakoukoliv radu a odpověď.. Jinak beru týden prášek Neurol 0,25 - co mi dala babička a piju nervovou směs - ale nepomáhá to max. když jsem mezi lidmi (ne ve škole) tak na nějaké 2-3hodiny.. opravdu děkuji za nějakou odpověď..

Odpověď odborníka:

Dobrý den - moc si vážím Vaší důvěry, určitě nebylo lehké napsat.. Myslím, že se nyní sama zbytečně trápíte tím, jak vlastně "pracujete" za druhé - za lékaře, za psychology.. Určitě si nyní nemůžete sama pomoci!! Depresivní nálada, pocity samoty, prázdnoty, odcizení - a směs úzkostí a pocitů viny, to vše dokáže změnit život v soukromé peklo. Myslím, že byste měla co nejdřív navštívit svou praktickou lékařku. Psychologická péče určitě pomůže, ale na počátku by bylo vhodné podpořit efekt aplikací vhodných antidepresiv. Neurol od babičky trochu zmírní příznaky, ale působí krátkodobě a nezasahuje do podstaty poruchy /nerovnováha hladiny mozkových přenašečů/.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: