Jak rychle roste maligní nádor prostaty?

Dobrý den, mému otci (věk 55 let, kuřák, alkoholik) stoupla hodnota PSA během tří měsíců z 1,65 na 7,49 a poměr mezi fPSA a PSA je 0,10 (10 procent), což poukazuje na maligní nádor prostaty. Doktor mu předepsal vyšetření - magnetickou rezonanci a následně biopsii, ale bohužel až za měsíc. Chápu že na magnetickou rezonanci je dlouhá objednací doba, ale na biopsii se tak dlouho nečeká, anebo se pletu? Mám strach, že by se za ten měsíc mohl nádor rozšířit - matastázovat a vůbec je přeci lepší podchytit rakovinu v co nejranějším stádiu. Chtěl bych vědět Váš názor, zda-li jsou mé obavy na místě a měl bych se snažit sehnat dřívější termín biopsie? Jak dlouho se vlastně na toto vyšetření čeká?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Ondřeji. Termíny vyšetřovacích metod jako je magnetická rezonance jsou v různých částech republiky různé, vše závisí od toho kolik vyšetření a kolik dostupných přístrojů ve vašem okolí je k dispozici. Pracuji na na Severní Moravě a čekací lhůta 3-4 týdny na vyšetření MR je zde úplně běžná. V Praze je magnetických rezonancí několik, ale taky zde určitě provádějí i víc vyšetření (vzhledem k hustotě obyvatel, většímu počtu fakultních nemocnic a pod.). Můžete tedy obvolat nemocnice a poptat se na jejich čekací doby - možná Vám nabídnou dřívější termín. Co se týče růstu nádoru, tak se nemusíte obávat - zhoubné nádory za měsíc nezprogredují a nezmestastázují, je to mnohem delší proces. Naopak benigní (tedy nezhoubné) nádory rostou rychle (za měsíc mohou svou velikost i zdvojnásobit), ale nemetastázují a jsou nebezpečné jenom tím, že mohou utlačovat orgány ve svém okolí.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: