Jak rychle zaberou léky?

Dobrý den, v dubnu 2011 jsem byla na základě běžného vyšetření krve u své obvoní lékařky doporučena k návštěvě endokrinologa. Hodnota TSH tenkrát byla 5,285. Na endokrinologii jsem se dostala až v říjnu 2011. Paní doktorka mě vyšetřila ultrazvukem a hmatem a pouze na základě mých testů od obvodní lékařky mi nasadila euthyrox 50. Za 14 dnů tam mám jít na kontrolní odběr krve. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné, že se mi od toho dubna 2011 štítná žláza zhoršila, resp. že mi ta dávka léku nestačí? Nechci své potíže házet na štítnou žlázu, ale nikdy dřív jsem potíže s postavou neměla, zatímco posledních 5 let pozvolna přibírám. Po nasazení euthyroxu jsem cca 2 kg během 14 dnů shodila (bez nějaké snahy), ale zase se mi vrátila. Od té doby jsem změnial svou životosprávu, jím často, zdravě, malé porce, ne kalorická jídla, také mnohem více cvičím, ale výsledky se prozatím (2 měsíce) nějak nedostavují. K domu bývám často unavená. Je tedy možné, že se mi hodnota TSH zhoršila za tak krátkou dobu a já potřebuji větší dávku? A dá se vůbec říct, jak rychle začnou prášky účinkovat? Myslím za jak dlouho odezní potíže? Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léky začínají účinkovat ihned, jen na hladině TSH se to projeví po cca 3 týdnech. Pokud jdete na kontrolu již za 14 dní, zjistí se velice snadno, zda vám dávka stačí, či zda bude potřeba dávku zvýšit. Paušálně se ale stejně u většiny pacientů začíná dávkou 50ug denně, takže to určitě není špatně.Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: