Jak zit dal s pcos

Dobry den,obracim se k Vám s radou,jak zvladnou život s PCO. Prokazany syndrom PCO uz mam asi deset let .Je mi 32 poslednich deset let jen bojuji s vousy ,chlupy, akne ,tezkou nadvahou a velkym strachen z budoucnosti..Jednou jedinkrat se mi podarilo zhubnout asi o 30 kilo behem roku,bez pomoci lekaře a chemie,ale bylo dost drsny 2 krat denne cviceni a to na ostro ,rotoped ,plavani rano v semd.Vecer telocvicna airobic,zhubla jsem na 74 kg,za den jsem snedla mrkev,jogurt,zeleninu-dost tezky odtucnovak, a byla nejstastnejsi na svete.Bylo mi 22 nasla jsem si prvniho kluka,ktery jak zazrakem toleroval me chlupy a vousy a myslela ,ze mam vyhrano.Po roce a pul ,vsechno zpet nahore.S pritelem jsem se mezi tim rozesla.No a pak uz to slo,hubnuti ,nabirani ,hubnuti, nabirani-po diane 35 ,ktery jsem brala asi 5 let zadne zlapseni,mam uplne pravidelnou menstuaci,ale presto PCO jinak se vsemi ostatnimy priznaky .Momentalne jsem na tom tak ,ze mam silenou nadvahu a proste uz nezvladam boj s timhle vsim,ma endokrinolozka mi poradila pouze at zhubnu a ze s make upem to zvladam dobre,s brekem jsem odešla.Před rokem mi gynekolog zkusil nasadit lecnu prednisolonem asi na 3 mesice.Vysledek -ještě horší stav,akne ,váha šla opět rapidně nahoru a pinzeta je stalá kamaradka.Už louho jsem sama ,bez pritele.Ani nejsem schopna nekoho mit,je mi desne ty chlupy vsude co po vytrhani zarostou ,na zadek si nevidim,abych je oskubala ,nekolik krabicek vosku uz mam taky za sebou,prostě priznavam ,už nemohu dál,nesebeduvěra ,pocit totalni beznadeje,deprese,sklony k sebevraždě.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, účinek hormonální antikoncepce je možné "potencovat" přidáním dávky cyproteronacetátu v dávce 25-50mg podávaným společně s antikoncepcí např. 1-10. den cyklu. Je to antiandrogen - blokuje tedy tvorbu mužských pohlavních hormonů. Chlupy po něm sice nezmizí úplně, ale po několika měsících začnou být měkčí a rostou pomaleji. Protože většina obézních pacientek s PCO má inzulínovou rezistenci, tedy tkáně necitlivé na inzulín a problémy se zpracováním cukru, doporučuje se podávat léky, které se užívají u diabetiků - většinou stačí Metformin v malé dávce 500mg denně. Zvýšená hladina inzulínu, která je důsledkem inzulínové rezistence, přispívá k nadváze a komplikuje redukci hmotnosti. Pokud je nález na ovariích - tím mám na mysli cysty, tak někdy pomůže operační zákrok - dříve nazývaná klínovitá resekce ovarií, dnes se dělá šetrneji snad elektrokoagulací (nevím přesně). Pokud se takto trápíte, pak bych doporučovala zkusit navštívit Centrulmgynekologické endokrinologie u Apolináře, pana doktora Cibulu nebo doktora Fantu, kteří se speciálně problematikou PCO zabývají dlouhodobě a jsou to gynekologové. Držím palce a neházejte flintu do žita. určitě jsou možnosti, jak alespoň částečně vaše obtíže zmírnit. Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Výběr IVF | Od: Hana | 9.1.2014 22:10
Dobrý den, potřebovala bych poradil s výběrem IVF buď v Ostravě nebo v Olomouci... nevím kam jít aby byl výsledek a přístup co nejlepší .. Můžete mi prosím někdo poradit ? Doktorka mi doporučila Eurofertil v Ostravě máte s tím někdo nějaké zkušenosti?? Děkuji
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: