Jaterní léze

BYL JSEM NA SONO JATER,A ZJISTLI MI DISFUSNÍ JATERNÍ LÉZE TYPU STEAOSY ALE ŽLOZTENKU NEMAM.POUZE SE MI OKYSLIČUJE VPRI SPANÍ KREV NA 50% A JE FAKT ŽE JSEM I DOST PŘIBRAL,ZČEHO MOHU MÍT DISFUSNÍLÉZE JATER KDYŽ NEMÁ ZLOUTENKU?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, difuzní postižení jater typu steatozy je velmi časté a nemusí vznikat pouze žloutenkou (ta postihne játra spíše zánětem), ale také jinými onemocněními - v dnešní době je to především v souvislosti s obezitou, špatnou stravou a vůbec životním stylem (tuk se hromadí také v játrech a mění jejich strukturu), alkoholem atd.. Steatóza je stav jater, který lze léčbou zvrátit, pokud ale játra neléčíte (nešetříte), tak pokračuje přes steatohepatitidu (zánět jater) až do cirhozy (uzly na játrech z vazivové tkáně), které už je nezvratné a vede k selhání jater a následně celého organismu (či do nádoru na játrech). Proto bych Vám důrazně doporučila zhubnout, alkohol pouze velmi střídmě (deci vína při oslavách či jedno pivo tak za měsíc), zdravě se stravovat, omezit živočišný tuk v potravě, sportovat, můžete si v lékárně zakoupit čaje na očistu jater (ostropestřec) či tablety se silymarinem (což je výtažek právě z ostropestřce).

MUDr. Olga Králová
MUDr. Olga Králová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: