Jaterní testy

  • Dotaz od: Marek Barbořík
  • Publikováno: 10.12.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den.Delší dobu mám zvýšené jaterní testy z toho ALT 1.4 a AST O.8 Bylo mi sděleno,že mám "ztukovatělá játra".Asi deset let beru na depresi lék Zoloft 100mg.Rád bych věděl,zdali toto může mít na současný stav vliv.Děkuji,Marek Barbořík

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ztukovatění jater mívá příčinu spíše ve stravě osahující výraznější podíl tuků, ale je pravda, že u Zoloftu se v nežádoucích účincích také objevuje. Sečte -li se více faktorů (i jných než je dieta), může dojít ke zvýraznění stavu - ve vašem případě ztukovatění jater. Steatosa(ztukovatění) sice není nijak závažná nebo nebezpečná, je to vratný stav, zkuste proto upravit dietou se sníženým obsahem tuků podmínky játrům pro lepší regeneraci, ale zároven konzultujte tuto situaci s psychiatrem nebo lékařem, který vám tyto léky předepisuje, zda by nebyl prostor pro jejich výměnu za jiný typ léku. Hezký den

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: