Jaterní testy

Dobrý den, dělali mi předoperační vyšetření, jdu na plastiku vazu. A zjistili mi vyšší jaterní , Konkrétně bilirubin 33,8 ALT 1,4 a AST 0,81. Může to způsobit antikoncepce, kterou jsem vysadila před měsícem nebo také občas beru Zodac na alergii. A můžu tyto hodnoty nějak snížit? Lékař mi řekl, že testy zopakujeme měsíc po operaci. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Jedná se jen o mírné zvýšení jaterních testů, tedy s velkou pravděpodobností není jaterní tkáň závažně poškozena. O příčině mohu takto po internetu samozřejmě jen spekulovat. Jak sama píšete, mohlo by jít o vliv antikoncepce či Zodacu, ale třeba také jen o dietní chybu před odběrem (příliš tučné jídlo, alkohol aj.) ap. Doporučení Vašeho lékaře zopakovat testy s měsíčním odstupem považuji za rozumné. Můžete dodržovat mírnou "jaterní dietu", tedy vyhnout se především příliš tučným, mastným, smaženým, případně kořeněným jídlům, vynechat alkohol. Lze užívat i některé volně prodejné léky či potravinové doplňky ke zlepšení funkce jater, ale jejich efekt není jednoznačně vědecky potvrzen. S pozdravem

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: