Jaterni vysledky + lipidy

Dobry den, 30.05.2015 jsem si delala jaterni testy ciste pro kontrolu a byly zvysene, je mi dvacet let. Vysledky k 30.05.2015: SGOT: 59 U/L (Reference range up to 40) SGPT: 94 U/L (Reference range up to 40) Total Bilirubin: 0.2 (Reference range up to 1.2) HCV-Ab: Negative HBs-AG: Negative Od lekarky jsem dostala predepsane tyto tabletky: Silymarin AL 50 s tim, ze jsem brala 1 tabletu 2 x denne po jidle s obcasnym zapomenutim. Trpim obezitou a tak jsem omezila sladke piti, smazene veci, maslo, syry, uzeniny… Alkohol nepozivam vubec, ani vyjimecne, stejne tak veprove maso a jakekoliv vnitrnosti. Kurak tez nejsem. Vysledky k 26.09.2015: SGOT: 60 U/L (Reference range up to 40) SGPT: 30 U/L (Reference range up to 40) Total Bilirubin: 0.54 Mg/dl (Reference range up to 1.2) Direct Bilirubin 0.3 Mg/dl (Reference range up to 0.30) Dale jsem si k dnesnimu dny, 27/09/2015 nechala udelat nasledujici testy: SGOT: 61.8 U/L (Reference range up to 40) SGPT: 46 U/L (Reference range up to 40) Cholesterol: 168 Mg/dl (Reference range up to 200) T.G: 158 Mg/dl (Reference range 40-160) HDL: 50.7 Mg/dl (Reference range: Low (high risk): ˂40 / Moderate risk: 40-60 / High (low risk): >60 LDL: 85.7 Mg/dl (Less than 135) Muj dotaz tedy zni, co dale mam delat. Mam dobrat tabletky Silymarin AL 50 (cca na tri mesice), mam si udelat nejake dalsi testy ci je take nutna navsteva specialisty? Mam obavy z nemoci jater a srdce. S vahou mam celkove problem cca od deseti let, zpomaleny metabolismus a trpela jsem tez na snizenou funkcni stitne zlazy, ovsem testy vysly tento rok nadherne a stitna zlaza funguje jak ma. Take by me zajimalo zda je v poradku pokracovat v antikoncepci (pilulky), lekarka mi rekla, ze to neni problem a ze je potreba s hubnout s cimz mam problem, ale jidlo a tucne jsem omezila. Muzete mi doporucit i nejake doplnky stravy a potraviny, ktere bych mela jist co nejvice a naopak co nejmene? Dekuji moc za Vasi pomoc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Vaše potíže jsou jasné, vaše otázky jsou správné, ale velmi široké, prakticky jsou zodpověditelné (při spolupráci) za několik měsíců. Já se pokusím problém zúžit. Tedy: potřebujete životosprávu, ke zlepšení / zlepšování vašeho zdravotního stavu. To jste začala. Má chybičky, ale začala jste a to se cení! Není to o testech, o laboratoři, je to o životosprávě. Testy vám jenom potvrdí, jestli něco děláte nebo ne, nebo je to nedostatečné co děláte ohledně životosprávy. S antikoncepcí nemá vaše lékařka pravdu -VŮBEC. Hormonální antikoncepce je velmi škodlivá věc, VŽDY, ale čas od času, škodí někomu více. Neberte ji. Já vím, že vám pořádně nikdo o životosprávě, tedy jak jíst, vlastně nic neřekne. Hlavně se nejí cukry. Ale cukr není jen cukr a sladkosti. Důležité je vynechat bílou mouku. Bílá mouka je jeden z nejhorších cukrů. Dr.Holečko holeckoj@seznam.cz

MUDr. Jiří Holečko
MUDr. Jiří Holečko

Specializace: Celostní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: