Jatra

Dobry den pani doktorko, chtel bych se Vas zeptat na Vas nazor. Cca v breznu 2013 jsem byl u gastroenterologa ohledne tezkosti po jidle a napetim pod pravym zebrem. Doktor mi bral krev na vse mozne, mel jsem lehce zvysene ALT 1,01 a lehce zvyseny cholesterol ( zacatkem ledna jsem mel zacinajici zapal plic mel jsem troje ATB). Pak mi delal nejaky dechovy test s methaceinem an jatra a dle toho mi urcil diagnozu Child - Pugh B a s touto diagnozou me poslal domu, az doma z internetu jsem zjistil, ze se jedna o pokrocilou cirhozu. Ani mi neprohmatal bricho a ani me neposlal na ultrazvuk. Nemohl jsem moc nemohl uverit, ze bych mel cirhozu, jelikoz v rijnu a listopadu 2012 jsem mel UZ bricha i jater v poradku a moc se mi nechtelo verit, ze za 4 mesice bych mel ze zdravych jater cirhozu. Tak jsem drzel dietu, bral jsem ostropestrec a mel jsem dietu. Asi po mesici diety jsem si na vlastni naklady nechal udelat jaterni testy + bilirubin, albumin, cholesterol a KO +diff a vse jsem mel v poradku!! S timto papirem jsem sel k jinemu gastroenterologovi, ten me vyslechl, precetl si vysledky krevnich testu, prinesl jsem mu i UZ bricha z listopadu 2012, prohmatal me a rekl mi, ze je to nesmysl, abych mel cirhozu, to same mi rekla i prakticka lekarka. Jinak napesti v pravem podzebri ustalo. Gastroenterolog mi rekl, at se za 3 mesice stavim na kontrolu a ze by me poslal na UZ bricha, at ma jistotu. V cervnu jsem mel streptokoka v mocove trubici byl jsem u urologa, napsal mi ATB, ale pro jistotu me poslal na UZ varlat, prostaty. Pani doktorka to na UZ vzala dukladne a udelala mi komplet UZ bricha, jatra, zlucnik, slezina ap. vse v poradku. Kdybych mel cirhozu, tak ten UZ by to prece poznal,ne???????? V lete jsem normalne fungoval, sportoval ap. Pred mesicem jsem si koupil Chlorellu, abych se procistil a z niceho nic ted v patek jsem zacal pocitovat podobne napeti v pravem podzebri, jak jsem mel v tom breznu 2013. K lekari jsem zatim nesel, nasadil jsem si dietu, zakou pil jsem si Essentiale forte a Ostropestrec (to jsem uzival i v tom breznu). Tak bych se chtel zeptat, co si o tom myslite? Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, diagnozu cirhozy nelze stanovit pouze na základě vyšších jaterních testů, lze ji prokázat pouze zobrazovacími metodami jako je ultrazvuk event. při nejasnostech CT břicha, event. jaterní bipsie. UZ břicha, jak popisujete, Vám byl proveden, dokonce opakovaně, a udáváte, že byl v pořádku, cirhóza nebyla prokázána. Z Vašeho popisu mi není jasné, na základě jakých indicií gastroenterolog při prvním vyšetření stanovil diagnozu cirhozy.

MUDr. Miroslava Stará
MUDr. Miroslava Stará

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x