Játra a portální přetlak

Dobrý den a přeji vše dobré. Vážená paní doktorko, ráda bych se zeptala na následující věc: trpím velmi pkročilou fibrózou jater (biopsie v roce 2008 cirhózu neprokázala, ale ani ji nevylučuje). Ultrazvukové vyšetření ale ukazuje mírné (?) známky portální přetlaku (Porta 15-16 mm, krevní tok hepatopetálně rychlostí 11cm/s). Jaterní testy jsou v pořádku. 5 let abstinuji a držím dietu. Je třeba se již obávat tzv.varixů a nebo tento portální přetlak může být přítomen i u menšího jaterního poškození než je cirhóza? Mohla by se z Vašeho úhlu pohledu už jednat o - byť o dobře kompenzovanou - cirhózu hepatis? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, portální hypertenze je v naší oblasti nejčastěji způsobena cirhózou jaterní, ale může mít i jiné příčiny, jak v žilním systému před játry, tak v žilách vedoucích z jater do systémových žil. Při normálních jaterních testech je cirhóza prakticky vylouřená. Domnívám se, že ve Vašem případě není ani riziko varixů. Přesto, vzhledem k histologickému nálezu z biopsie, bych doporučoval sledování v hepatologické poradně

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x