Je antikoncepce na místě?

Dobrý den, už delší dobu (asi 3 měsíce) mě trápí jistý problém-všimla jsem si na těle nárůstu většího množství chloupků, než jsem kdy mívala. Nikdy jsem neměla blonďaté a nenápadné chloupky, ale nyní jich mám více i v oblastech břicha (viz foto), na rukou, na stehnech, v intimních partiích, kolem bradavek, poslední dobou jsem si všimla i zvýšeného padání vlasů při mytí... Asi před 2 měsíci jsem byla u gynekoložky, které jsem se o tomto problému lehce zmínila, hlavní důvod návštěvy byla ale nepravidelná a někdy také velmi silná menstruace. Pro oba problémy mi doporučila antikoncepci-napsala mi Jeanine. Nikdy předtím jsem antik. nebrala a hodně lidí mě od ní odrazovalo-když ji nepotřebuji (zatím) pro její hlavní účel. Tak jsem ji zatím brát nezačala. Myslíte, že by mohla můj problém s chloupky vyřešit a bylo by tedy vhodné ji začít brát? Již několik let se léčím se štítnou žlázou - beru Euthyrox 75, pravidelné kontroly jsou v pořádku. K endokrinologovi jsem objednaná na začátek dubna, mám se u o problému také zmínit? Poslední dobou mě tento problém dost trápí, proto bych ho ráda začala nějak řešit. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, antikoncepční pilulky nejsou určeny jen na ochranu před nežádoucím otěhotněním, ale jsou také léky, které upravují nepravidelný menstruační cyklus a snižují intenzitu menstruačního krvácení, užívají se pro odstranění ovulační a premenstruační bolesti, a mají mnoho dalších příznivých zdravotních účinků. Přípravky se složkou s antiandrogenním účinkem navíc příznivě ovlivňují akné a zvýšené ochlupení či naopak padání vlasů mužského typu. Jeanine patří mezi přípravky s antiadrogenním účinkem. Tento pozitivní účinek se však projeví nejdříve po 3 měsíčním užívání přípravku. I když vám vaše okolí zajisté dává dobře míněné rady, měla byste se řídit spíše podle doporučení odborníka, který ví, co a proč vám předepisuje. Problém samozřejmě můžete zmínit i před endokrinologem.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: