Je mi 27 let a měla bych dotaz z...

Dobrý den, je mi 27 let a měla bych dotaz z oboru endokrinologie. Vše začalo v dubnu tohoto roku. Nedaří se nám s manželem počít potomka, tak jsme se ocitli na specializované klinice v Brně. Tam mi na základě výsledků hormonálních testů (TSH 4,6) předepsali denně Euthyrox 50. Z různých důvodů jsme však s klinikou nebyli spokojeni a tak jsme ještě před počátkem stimulace odešli. Nicméně doporučení znělo pokračovat v Euthyroxu, prý to zvyšuje šance. Po půl roce braní tohoto léku jsem se na vlastní žádost ocitla v čekárně havlíčkobrodského endokrinologa. Je na celý HB okres jediný a je si toho dostatečně vědom. Krevními testy mi byl zjištěn TSH 7,6 a výsledkem je zvýšení dávky na denně střídavě 50 a 100. Když jsem namítala, že se mi to zdá podivné, protože před půl rokem jsem měla vlastně hodnotu v normě, jen mi byla špatně prezentována a teď, po půl roce léčby se ta hodnota dvakrát zhoršila a tudíž si myslím, že za tim stojí to (podle mého názoru) nesmyslné braní Euthyroxu, bylo mi vynadáno a řečeno, že ho brát nemusím, ale ať se připravím na to, že budu tlustá, a pokud budu mít děti, mohou to být kreténi (řečeno doslova). Jsem z toho opravdu zoufalá. Nejen z přístupu onoho lékaře, ale hlavně z budoucího vývoje mého zdraví a zdraví mých dětí (nyní jsem po umělém oplodnění na jiné klinice, zatím bez znalosti výsledku). Ještě bych chtěla uvést, že o sonu štítnice se nikdo ani slovem nezmínil. Prosím, poraďte mi. Pokud by to šlo, mohli byste mi i doporučit nějakého jiného odborníka blízko mého bydliště (Chotěboř)? Moc Vám děkuji. K.S.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Euthyrox (tj.levothyroxin, hormon štítné žlázy) určitě nemůže způsobit zvýšení TSH. Naopak, TSH stoupá, pokud je ho málo. Proto Vám ho lékař předepsal (už původně jste měla TSH mírně zvýšený, norma je do 4,0) a proto při dalším zvýšení TSH (k čemuž může dojít i při pravidelném poctivém denním užívání předepsané dávky; proto se také mimo jiné provádějí kontroly léčby...) dávku Euthyroxu zvýšil. Zvýšení TSH obecně ukazuje na nedostatek tyroxinu, tj. na snížení funkce štítné žlázy (= hypotyreoza). Ta může zhoršovat až znemožňovat (podle toho, jak je závažná) početí. Pokud má matka během těhotenství málo hormonů štítné žlázy, skutečně může dojít k poškození plodu ve smyslu mentální retardace až kretenismu . Proto se u žen, které se léčí s hypotyreozou, během těhotenství dávky hormonů podle potřeby zvyšují. Obecně k hypotyreoze dále patří zvýšení hmotnosti spojené s tloušťkou, únava, suchá kůže, vypadávání vlasů a další obtíže. Takže pokud Vám roste TSH, každopádně byste měla být sledována lékařem. Konkrétního endokrinologa ve Vašem regionu neznám, ale přehled by měl mít Váš praktický ("obvodní") lékař, na kterého doporučuji se nyní co nejdříve obrátit.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: