Je možná bolest břicha od páteře?

Pane doktore, prosím Vás o radu. Už rok mám problémy s břichem - bolesti v pravém podbřišku, nyní píchání vpravo od pupku, občas bodání pod žebrem. Už rok chodím po různých vyšetřeních (chirurgie, urologie, gynekologie, gastroenterologie). Výsledky odběrů krve, stolice, moči mám v normě, sono, gastroskopie v pořádku. Pan doktor mi řekl, že teď už zbývá jen laparoskopická revize břicha s preventivním odstraněním appendixu. Samozřejmě se mi do operace nechce. Na internetu jsem se dočetla, že by mé problémy mohly pocházet od páteře. Je pravda, že mě v bedrech pobolívá. Mám spíše sedavé zaměstnání, hodně času trávím u počítače, sportu jsem se kvůli bolestem břicha spíše vyhýbala. Chtěla jsem se proto zeptat na Váš názor. Je možné, aby mě břicho skutečně bolelo od zad? Pomohly by např. rehabilitace? Nemohou naopak uškodit, kdyby se jednalo o ten chronický zánět appendixu? Mockrát děkuji.

Odpověď odborníka:

Bolesti břicha v okolí pupku nebo bolesti podžebří jsou opravdu velmi nespecifické, tj. neukazují s jistotou na žádný konkrétní problém. Možností je spousta. Protože máte všechna dosavadní vyšetření břicha normální, bylo by vhodné se věnovat i vyšetření páteře. Propagace bolesti do okolí pupku odpovídá desátému hrudnímu obratli (nervovému kořeni) podžebří tak sedmému hrudnímu a tříslo prvnímu bedernímu. Vhodné by bylo vyšetření páteře alespoň prostým snímkem (rentgen) a případně vyšetření neurologem. Jak sama navrhujete, rehabilitace by mohly pomoci. Zkušený fyzioterapeut by určitě našel způsob, jak Vám alespoň trochu ulevit. Rentgen hrudní a bederní páteře by byl přínosný i pro fyzioterapeuta.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+28 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: