Je možné mít nezjistitelný zánět močových cest?

Dobrý den, již několik let mám příznaky zánětu močových cest jako časté nutkání na močení, pálení a štípání po močení, bolesti v podbřišku, někdy při a po močení bolest celého břicha. Jsem tedy přesvědčená, že mám chronický zánět močových cest. Několikrát jsem s tím byla u praktické lékařky, jednou i na urologii, ale i tam mi bylo řečeno, že tak malé množství bakterií v moči je normální a význam by mu šlo přikládat jenom kdyby byla moč vycévkovaná, což jsem se nenechala. Na té urologii mi dělali ultrazvuk, na tom nic nebylo. Kvůli střevům se mi dělala rezonance a CT břicha, na které se myslím, že by také bylo vidět, kdyby v měchýři nebo okolo něj bylo něco viditelného. Na gynekologii také nikdy nic. Snažím se dostatečně pít (piju minimálně 1,5 l denně) a pokaždé, když se to víc zhorší (tak jednou za dva týdny), užívám vždy tak 4 dny Urinal Akut, po kterém se to vždy na chvíli zlepší, ale ne na dýl než pár dní. Nechci to ale užívat každý den, protože mi to jednak jako studentce ještě s ostatními prášky leze do peněz, ale hlavně jsem na to alergická (jsem alergická skoro na všechno, ať už na rostlinné přípravky anebo kosmetiku, užívám denně 5 mg Aeriusu na potlačení kopřivky), takže mě po pár dnech už příliš svědí kůže. S pitím je potom zase problém, že mám malou kapacitu močového měchýře (přisuzuji to právě chronickému zánětu), takže když piju tak, aby se mi po močení nechtělo ještě víc, chce se mi zase pořád kvůli tomu, že moc piju, protože když mám v měchýři tak deci a půl, tak už musím na záchod. Snažím se na noc moc nepít, ale stejně jdu v noci minimálně jednou nebo dvakrát. Během těch let jsem několikrát na různé jiné nemoci užívala antibiotika, u kterých psali, že jsou i na zánět močových cest, ale nikdy to i na něj nezafungovalo. Ještě bych zmínila, že když jsem si třikrát v různou denní dobu v různých dnech měřila papírkem PH moči, byla vždy mírně zásaditá (tak 7,5/7,6). Moč je vždy bez zápachu, nemastná a zakalená - plave v ní nitkovitý (jakoby vatovitý) sediment, někdy s většími bílými částečkami, který se po chvíli usadí. Můj dotaz zní, jestli se takovýto zánět močových cest dá léčit nějak jinak, než jen částečným potlačováním příznaků potravinovými doplňky, spolu se zvýšenými dávkami antihistaminik, nebo zda je možné, že by se problémy samy vyřešily, kdyby se mi snížilo PH moči, kdyby se podařilo zjistit příčinu vyššího PH. (Hádala bych, že jelikož mám prakticky stále vyšší teplotu (37.3-37.6, která se mi okamžitě zvýší na 37.7-38.něco když třeba jen krátce v poledne někde prochladnu, aby byla večer zase normální), bude to projevem buď nějakého jiného chronického zánětu, nebo slabého imunitního systému, nebo naopak autoimunitní problém s těmi alergiemi.)

Odpověď odborníka:

Domnívám se, že Vaše problémy nejsou úplně typicky urologické. Zmínila jste něco se střevy, což může mít spojitost stejně jako Vaše celková přecitlivělost. Zánět měchýře musí být potvrzen vyšetřením moče. Při opakovaných zánětech nebo dysfunkcích močových cest je nutné vyšetření ultrazvukové, urodynamické, kalibrace močové trubice a cystoskopie. Další postup závisí na nálezech zmíněných vyšetření

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: