Je možnost zvýšení nějakého rizika při užíváni ha?

Dobrý den, byla mi zjištěna mutace genu MTHFR, je to mutace C677T. Když jsem byla na odběru krve vyplňovala jsem dotazník ve kterém byla i otázka zda užívám HA, v té době jsem ji ještě nebrala a proto jsem označila Ne. Ale s touto odebranou krví se jim prý něco stalo (asi se srazila) a tak jsem šla po nějaká době na odběry znovu a to už jsem HA užívala a žádný dotazník jsem už nevyplňovala. A tak by mě zajímalo zda to že na tom dotazníku je napsáno že v podstatě HA neužívám, ale v době druhého odběru už ano, má nějaký vliv na celkový výsledek vyšetření. A pokud ne, tak by mě zajímalo zda při mutaci pouze tohoto genu je velký problém to že užívám hormonální antikoncepci (Lindynette 20). Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Mutace v enzymu methylentetrahydrofolátreduktáze patří mezi tři jednoznačně nejrozšířenější genetické dispozice k trombofilii v evropské populaci. Antikoncepci v hormomální formě bych vám rozhodně nedoporučil příjemný večer

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: