Je nutna operace?

Dobrý den, chodín na endokrinologii a co tam chodim pul roku zatim mne pani doktorka nelecila s tim, ze jsem rok a pul od porodu a ze se vse muze upravit. Vzdy mi rikala, ze lekum se nevyhnu a nyni mi doporucila a trva si na operaci sz. chci se zeptat zda je to nutne, citim se skvele, jen obcas tres, poceni a dokonce jsem par kil pribrala. Výsledky z krve Tsh 0,012, FT3 13,4+, FT4 21,7+ . Hmatna struna,pulzace karotid symetricka. UZ stitne zlazy:PL 33x26x21mm 9,5ml LL:31x20x17mm5,3ml isthmus 5,1 mm echogenita snizena, echostruktura nehomogenni, mapovita. celkovy volum 14.8 ml. Záver:pac.ma toxickou strumu-ma GB tyreotoxikosu, vysoce pozit.Trak(30) lehkou EO. Nasazuji Tryozol 10mg 3x1 tbl. kontrol, testy za 3 tydny, zvážíme def. resení operaci. Proto chci se Vas zeptat, zda to vidite stejne na tu operaci, pani doktroka mi prijde, ze mne nechce lecit, a chce mne poslat na operaci, ale citim se ja skevele, skoro zadne problemy nemam. Pred mesicem jsem otehotnela, musela jsem podstoupit miniinterupci, pani doktorka mi zakazala tehotenstvi, mozna ty krevni testy jsou trochu zkreslene. Jinak minule testy pred trema mesici:TSh.0,09, FT4 26+, anti Tpo 1025++, anti TBg 144++, lecbu i pres tyhle krevni testy nezahajila. Chci se zeptat, co byste mi radila, zda se to da jeste lecit, nebo musim na tu operaci. A co jeste udelat proto, aby se mi stitna zlaza zlepsila.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na základě úvodních výsledků (dokud neměla stanovenou hladinu protilátky TRAK) je někdy možné s léčbou počkat, jelikož se často výsledky upraví. V případě pozitivity TRAK se to ale nestává, tudíž víceméně vždy léčíme. Nevím, jak zatím Vaše hormonální hladiny na léčbu reagují, nicméně tato nemoc je v kombinaci s těhotenstvím značně problémová - představuje spoustu rizik pro Vás i pro plod. I kdyby se podařilo normalizovat funkci žlázy do těhotenství a TRAK by klesl, kdykoliv během těhotenstív i po něm můžou nastat komlikace s návratem nemoci a rozběhnutním nemoci i u novorozence (a on to tak dobře jako Vy nejspíš nést nebude). Proto u mladých žen plánujících těhotenství přistupujeme většinou k takto radikálnímu řešení, i když samy pacientky vysloveně obtíže nemají. Obávám se, že kromě pravidelného užívání léků a docházení na kontroly k endokrinologovi s touto nemocí sama nic nezmůžete. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x