Je nutná operace

Názory dvou neurologů u nás se liší. Přes půl roku mám bolesti v dolní části zad, kolem kostrče a sedacích kostí, bolesti jdou po zadní straně stehen až k Achillovým šlachám. Občas mravenčí levá ploska nohy a prsty na pravé noze. Problémy mám s chůzí a stáním, po ulehnutí bolest odezní. Klinický nález je minimální.RTG prokazuje olistezu L4/5 1. stupně s instabilitou. MR LS páteře - L4/5-ventrální posun obratlového těla o 5 mm bez zřetelného přerušení oblouků. Výrazná hypertrofická artroza lV kloubů a hypertrofie žlutých a intraspinozních vazů. Zbytkový kanál v AP 11 mm, LL 7 mm. Výrazné zúžení laterálních recesů. Výrazný tlak na odstup a praeforaminální průběh kořenů L5, více vlevo. L5/S1-dorzální vyklenování disku do 3 mm více paramediálně vpravo. Zbytkový kanál 11 mm. Snad lehký kontakt na odstup kořene S1 vpravo. Po kaudálním opichu 12 dní bez potíží. Pokud operace, jaký by byl efekt a rekonvalescence. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Názory na indikace operace páteře se opravdu různí, závisí na zkušenostech lékaře, potížích pacienta atd. Ve Vašem případě bych ještě před eventuální operací zvážila doplnění EMG vyš. kořenů L5 a S1 nebo MEP. Vaše potíže odpovídají postižení kořenů S1, ale dle nálezů na MRI jsou nejvíce utlačeny kořeny L5. Myslím, že by toto vyšetření napomohlo při rozhodování o operaci a také jaký typ operace zvolit. Je mi líto, ale k efektu operace a rekonvalescenci se vám nemohu vyjádřit. Efekt je ovlivňován spoustou faktorů- kromě nálezu na mRI a potížích pacienta, také jeho dalšími onemocněními (hypertenze, cukrovka atd.), typem operace, vliv má i osobnost pacienta, jeho aktivní přístup v následné rehabilitaci, schopnost psychicky se "porvat s problémem" atd. Cílem operace je vždy zmírnění potíží pacienta. Délka rekonvalescence je ovlivněna typem operace. Jednotlivé naše neurochirrugie se také liší v doporučeních stran zátěže po operaci. Chcete-li se více dozvědět o typu operace, rekonvalescenci, doporučuji Vám konzultaci na nejbližší neurochirurgii (pro Vás Plzeň nebo Ústí n.L.). Je nezávazná, případnou operaci si poté můžete ještě rozmyslet. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kuřačkám se hůře kojí
Články: Kuřačkám se hůře kojí
Po porodu mnoho žen váhá...
Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Články: Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Bolest v zádech nebo boku...
Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Články: Poznejte sami, že se s vašimi játry něco děje
Bolí vás často břicho a na...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: