Je nutné léčit střední sideropenickou anemii?

Vzhledem k občas silnější menzes u mě byla shledána tato anemie. Prosím je nutné brát Tardyferon, anebo se nedostatek železa dá postupně doplnit díky stravě bohaté na Fe? Mám klinické příznaky (únava,propady tlaku,klidový tep cca 96,"koutky").A ještě mám dotaz, zda je vhodné běhat-necelé 4km (zatím jsem přestala), anebo počkat až se budu cítit lépe? Předem moc děkuji za odpověď :)

Odpověď odborníka:

Pokud již je anémie rozvinutá a způsobuje uvedené potíže, těžko železo doplníte v dostatečné míře složkami potravy (nebo by to trvalo velmi velmi dlouho), užívání léků je určitě vhodné, s dávkou a celkovým načasováním léčby Vám poradí Váš ošetřující lékař, počítejte ale s několikaměsíčním užíváním. Ohledně fyzické zátěže - to by šlo trochu blíže posoudit se znalostí Vaší hladiny hemoglobinu, ale možno říci, že byste se měla řídit podle svých pocitů a (měříte-li si ji) také podle tepové frekvence při zátěži - máte-li v důsledku anémie již v klidu tep skoro 100, má srdce s dodáváním kyslíku dost práce i bez další zátěže sportem a standardní rychlost běhu Vaše tělo stejně asi nebude tolerovat ... Přeji brzké uzdravení.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: