Je nutné odstranění štítné žlázy?

Dobrý den paní doktorko, moc prosím o radu, zda je nutné odstranění štítné žlázy: Na krku není struma, není lymfadenopathie, enní třes a nejsou otoky. Nejsou zn. orbitopathie. AS prav.80/min., ozvy ohran Kůže bpn UZ: PL 2,57x1,76 a LL 2,38x1,8 Parenchym je lehce hypoechogenní, homogenní. Vlevo je hypoech uzlík I. 1,3x1,22x1,63cm. ostatní uzlíky do 5mm bilat. Trachea ve střední čáře. Parathy O, uzliny O. Závěr: Nodozní struma, eufunkční. Opět spíše progrese uzlu vlevo. Doporučuji totálnní thyreoidectomii. S TSH 0,06 mU/1 S FT4 12,57 pmo1/1. Nadále bez naší medikace. V červenci 2011 byly rozměry tyto: 1,15x1,11x1,3v,. v dubnu 2012 1,27x1,22x1,53 a nyní 1,3x1,22x1,63 cm. Chtěla bych se zeptat, zda by pomohly nějaké prášky a proč pan doktor nechce udělat punkci. Prý mám štít. žlázu uloženou poměrně nízko a je prokrvená. Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Iluško, podle výsledk se u vás jedná o hyperfunkční uzlovou strumu nebo možná hyperfunkční neboli toxický adenom a v takovém případě je operace většinou indikována. Léky, které potlačí funkci štítné žlázy, by sice vyřešily zvýšenou funkci, ale hrozí další nárůst velikosti strumy nebo spíše uzlů.Proč vám pan doktor nechce udělat cytologii se musíte zeptat spíše jeho :-)...na to já vám odpovědě neumím. Přeji hodně štěstí.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: