Je pro mě vhodná antikoncepce?

Dobrý den měla jsem nadbytek estrogenů, po léčbě proverou se to zdá být lepší. Je pro mě vhodná HA jen s obsahem gestagenů? Je mi 38 let a jsem nekuřačka. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tzv. kombinovaná hormonální antikoncepce (s obsahem estrogenů i gestagenů) způsobuje relativní nadbytek estrogenů v organismu. A vysoká hladina estrogenů je riziková: zvyšuje srážlivost krve a tím zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin, jejich uvolnění a ucpání některé důležité tepny (embolie). Při braní hormonální antikoncepce toto riziko stoupá 3–4krát oproti normálu. Jako varianta kombinované hormonální antikoncepce existují Vámi zmíněné nekombinované progestinové preparáty, které se mi pro Vás jeví i vzhledem k věku jako vhodnější, definitivní slovo by však měl mít Váš gynekolog. Ty fungují na principu zahuštění děložního hlenu, ale musí se užívat denně a pravidelně a mohou způsobovat nepravidelnosti v krvácení.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: