Je sex důvod ke změně partnerky

Dobrý den, možná bych měl raději zadat specializaci sex, ale tuším že se jako psycholog na problém podíváte komplexněji. Jde o to že mám 5 let přítelkyni s kterou žiji. Je relativně ochotná mít se mnou sex, akorát je poslední léta z její strany prakticky bez orgasmu. Vím že si musela pomáhat i ze začátku ovšem časem už prakticky nejeví touhu orgasmu dosáhnout, umocněné jinými, hlavně komunikačními problémy. V této oblasti jsem proto nebyl spokojený, protože jsem byl zvyklý na multi-orgastické přítelkyně. Hlavně proto mám teď krátce milenku, která naopak dosahuje vícekrát orgasmus, než já... Samozřejmě se jí nelíbí, že mám přítelkyni a nutí mě, ať se rozhodnu. Nevím jestli se bojím změn, ale vcelku mě děsí zbourat všechny vytvořené a zajeté životní stereotypy se současnou přítelkyní (i-když ne všechny jsou žádoucí např. komunikace, porozumění). Vím, že toto rozhodnutí výrazně ovlivni můj život, proto Vás chci poprosit zda máte radu, jak se rozhodnout a nenadělat tím více škody, než užitku, nevím jestli se úžasně prožívaný sex s milenkou nezmění za pár let také na povrchní prožitek, mám vůbec tendenci srovnávat plusy a mínusy a chybí mi k tomu jasné stanovisko. Ono se říká, že muži tyto záležitosti rádi nechávají na ženách....

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vendelíne, vypadá to, že jste se dostal do opravdu těžké situace. Bohužel, ani kdybych Vaši situaci znal tak jako Vy (což neznám) a byl ochotný tak trochu rozhodovat za Vás (což nejsem), neuměl bych Vám poradit. Pravděpodobně bych totiž neměl jasno v tom, kdo jsem a co potřebuji. To se může stát rychle - třeba když Vám ve vztahu něco chybí, začne to stoupat na důležitosti a po čase se Vám může jevit, že to je ta nejdůležitější věc na světě. A třeba zapomenete, co všechno máte, co ostatní je důležité, dost možná i důležitější než momentálně "nedostatkové zboží". Na druhé straně, sexuální neshoda může způsobit páru hodně utrpení a není nic špatné na tom kvůli ní vztah ukončit. Jenomže opět - bylo by to opravdu kvůli beznadějným nedostatkům v sexualitě, nebo spíš v porozumění, nebo kvůli mileneckému sexu, který v současnosti vnímáte (pochopitelně) jako spásu? Myslím, že je užitečné znát motivy svého konání, svoje hodnoty, potřeby, a umět se rozhodovat. Nezaručí Vám to doživotní štěstí, ale klid na duši ano, protože jste udělal všechno, co jste mohl. Navrhuji tedy, abyste před tímto velkým rozhodnutím trochu lépe poznal sám sebe - třeba i s pomocí psychologa. Nebo můžete dát přednost párové terapii, kde (znovu) lépe poznáte i svoji partnerku. To samozřejmě vyžaduje energii a čas (spíš asi měsíce než týdny), ale je to výborná prevence toho, abyste se za pár let neocitl na tom samém místě - ať již bude po Vašem boku kdokoliv. Přeji Vám, abyste pomalu, ale jistě nabyl důvěru ve své vlastní rozhodnutí a odvahu k jejich realizaci - tím pádem k realizaci sebe.

Vladimír Marček, Ph.D.
Vladimír Marček, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické služby, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x