Je to kandidoza?

Chtela bych se Vas zeptat, zda se v mem pripade jedna o kandidozu. Uz pres pul roku mam tvrde a nafoukle a bolestive bricho po jidle, hlavne po teplem jidle, delaji se mi afty a padaji mi velmi hodne vlasy. U sve prakticke lekarky sem byla s bolestmi bricha. Ta me poslal do nemocnice na ultrazvuk, kde nic nezjistili a dal uz nikdo nic neresil. Vsechny tyto problemy mam od te doby co mi muj gynekolog predepsal dvakeat po sobe antibiotika, protoze me bolel pohlavni styk, ktery me boli stale, takze ty antibiotika mi nepomohli. Dale mi predepsal hormonalni vaginalni masticku. Jinak uz rok a pul beru antikoncepci. Na internetu sem si cetla o kandidoze a delala jsem si domaci test na kandidozu a ten byl takovy, ze jsem hned po ranu plivla do sklenice s vodou a nechala pul hodiny pusobit a podle popisu na internetu byl test pozitivni. PProto bych se chtela zeptat jestli se u me jedna o kandidozu. Predem dekuji za odpoved a preji hezky den.

Odpověď odborníka:

Ona to s kvasinkami a chorobami, které kvasinky mohou způsobit, vůbec není jednoduché, a bez možnosti Vás vyšetřit Vám, takto po internetu, jednoznačou odpověď určitě dát nemohu. Zkusím alespoň nastínit některé možnosti. Lékaři zpravidla rozlišují lokální (místní) kvasinkové infekce, které jsou vcelku běžné, a i když zpravidla nejde o nijak vážné stavy, mohou být dosti obtěžující - sem patří právě vaginální kandidózy u žen, dále kvasinky mohou způsobovat různé kožní problémy, ve vlasech mohou navodit tvorbu lupů či vypadávání vlasů, postihovat sliznici trávicího traktu (což se třeba v dutině ústní může projevit právě afty, které pozorujete) ad. Jinou problematikou jsou tzv. invazivní kvasinkové infekce - ty se rozvinou, pokud kvasinky překonají kožní nebo slizniční bariéru a napadnou vnitřní orgány. Tato onemocnění jsou vážná, leckdy i život ohrožující, ovšem většinou se netýkají běžné populace, ale imunitně výrazně oslabených osob (např. lidí po orgánových transplantacích nebo po léčbě rakoviny). Dnes se spekuluje o tom, zda by přemnožení kvasinek v organismu mohlo souviset s takovými stavy, jako chronický únavový syndrom ap., ale jednoznačné vědecké důkazy chybí. Vy popusijete různé problémy, které spolu mohou, ale také nemusí souviset. Především bych Vám doporučila zopakovat gynekologické vyšetření. Nevím, proč Vás Vás gynekolog opakovaně léčil antibiotiky, pokud však byl přítomen bakteriální zánět pohlavních orgánů (což by byl důvod k léčbě antibiotiky), mělo by se vyloučit, zda nedošlo k jeho recidivě, stejně tak by se měla vyloučit, případně léčit akutní kvasinková infekce. Jak potíže při styku, tak bolesti břicha mohou být příznakem onemocnění pohlavních orgánů. Po přeléčení akutní fáze se doporučuje dodržovat určitá opatření, aby se předcházelo opětovnému přemnožení kvasinek v pochvě (vzdušný oděv, dieta aj.). S ostatními problémy bych doporučila obrátit se na Vašeho praktického lékaře. Zná Vás a historii Vašeho zdravotního stavu, má k dispozici výsledky provedených vyšetření, má možnost Vás vyšetřit, může doplnit další testy např. z krve, případně Vás doporučit k vyšetření specialistou, shledá-li to přínosným (např. kožním lékařem kvůli vypadávání vlasů; někdy je v podobných případech vhodné i vyšetření alergologem-imunologem). Testy na kvasinky ze slin jsou nespecifické a k potvrzení kvasinkové infekce v dutině ústní je nutné provést výtěr k mikrobiologickému vyšetření (v dutině ústní se kvasinky nachází i normálně, je nutné nejen stanovit jejich přítomnost, ale rozlišit typ kvasinek a určit množství). Zda-li by Vaše trávící potíže mohly být navozeny přemnožením kvasinek v trávicím traktu, nemohu takto posoudit. Můžete zkusit úpravu diety (především omezit/vynechat sladké, bílé pečivo, zvýšit příjem zeleniny a vlákniny), někdy může pomoci příjem laktobacilů v přirozené formě (jogurty a jiné kysané mléčné výroby), příp. ve formě tablet, které jsou k zakoupení v lékárně. Protikvasinkové působení se také uvádí u některých potravin či bylin (např. česnek, grepfruit, řasa chlorella, houba shiitake, čaj lapacho, z bylin levandule, lichořeřišnice, echinacea ad.), v lékarné lze zakoupit různé kombinované přípravky zaměřené proti kvasinkám, nicméně jde o alternativní postupy, vědecké důkazy pro jejich účinnost jsou vesměs nedostatečné nebo chybí (tedy z pohledu západní medicíny). Pokud Vám tyto postupy nepřinesou úlevu, určitě vyhledejte lékaře. Také by byla vhodná kontrola stomatologem - někdy mohou být zdrojem kvasinek právě zuby či jiný problém v dutině ústní. Přeji Vám, ať se Vaše problémy brzy upraví.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: