Je to opravdu slinivka?

Dobrý den, mám dotaz ohledně zdravotního problému mého manžela /37let/. Před týdnem byl odvezen záchrannou službou pro akutní bolest břicha. Oba jsme si mysleli, že má problémy se slepým střevem nebo žlučníkem. K mému údivu mi po 2 hodinách volá, že ho sanitka veze zpět domů. Sice se mu trochu ulevilo, ale žádné zlepšení stavu se nekoná. V nemocnici ho vyšetřili, dělali RTG břicha, ale třeba krev mu vůbec nevzali. Po RTG břicha se ho neustále ptali, jestli něco nespolknul, že se jim tam něco nezdá. Nakonec dostal injekci proti bolesti a poslali do domů, že nikde nic neshledali špatného. Ještě tu noc manžela opět probudila bolest břicha, tak si aplikoval čípek, který mu v nemocnici dali, kdyby se bolest opakovala. Ráno šel se svému obvodnímu lékaři se zprávou z nemocnice a ten mu dal Algifen Neo 3x20kapek. Od té doby uplynul týden, mezi tím byl na UZ břicha, kde také nic nenašli a na krevních testech, který také nic moc neodhlalil pouze zvýšenou hladinu cukru. Včera si byl pro výsledek krve u obvodního lékaře, který ho odbyl s tím, že má zatučněnou slinivku a má držet dietu. Je mi manžela líto, protože chodí jako tělo bez duše. Nejdříve nechtěl vůbec nic jíst, protože po všem mu bylo špatně. Ale zase neměl teploty, ani průjmy, nezvracel.Jen ho pořád bolí břicho na levé straně a bolest vystřeluje až do zad. Tento stav se táhne a úleva pořád žádná. Samozřejmě jsem si našla na internetu dietu při nemoci slinivky,ale je to vůbec od slinivky?? Co si o tom prosím myslíte. Snad jsem dotaz položila srozumitelně. Děkuji za odpověď Vlasta Špilauerová PS: Manžel dále trpí - vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem v krvi, kýlou na jícnu, astmatem, spánkovou apnoe. Léky které užívá pravidelně - Amicloton, Bisogamma, Atris, Losartan, Rabeprazol, Atrovent, Mommox. Vím, že na svůj věk toho má dost, ale máme 2 malé děti a je to můj muž a nechci aby se zbytečně trápil.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Vlasto, máte pravdu, výčet uvedených obtíží představuje u muže ve středním věku závažné poškození zdraví. Mohlo by se jednat o zánět slinivky, cukrovku, případně jiné onemocnění trávicího ústrojí. Doporučuji Vám domluvit se na komplexním gastroenterologickém vyšetření včetně CT břicha a podle výsledků zvolit další postup. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: