Je to spalova angína?

Syn 4roky,vyrazka jako krupicka(červené pupínky(,detska lékařka řekla,že je to spálová vyrážka,teplota 36,5,v krku ho nebolí,jí a pije normálně,myslela jsem,že má na něco alergickou reakci,výtěr však prokázal spálový bacil 3křížky-to je nejvyšší hodnota?Nasadila Ospen 750 na 10dní,pokud pak ještě bude bacil ve výtěru,pak že by nás poslala do nemocnice na podávání penicilinu injekčně na 5 dní,přitom ostatní dětské lékařky dávají další antibiotika a do nemocnice neposílají.Takže pokud to správně chápu,je to spálová angína s lehkým průběhem a můžu tedy po kontrolním výtěru,pokud bude bacil ještě přítomen,odmítnout hospitalizaci a vyžadovat další antibiotika?Vím,že laboratoř se nemůže zmýlit,ale pořád nechápu,že synovi kromě té vyrážky nic není,je čilý a chová se jako vždy.A ještě se chci zeptat,jaký názor máte na očkování proti klíštové encefalitidě(syn( ano nebo ne?

Odpověď odborníka:

Stanislavo, dětská lékařka postupuje správně. Vzhledem k pozitivitě výtěru na streptokoka (spálový bacil) a vyrážce se skutečně bude jednat o spálu. Podávání penicilinu v tabletách nezaručuje 100% vstřebání a tedy i jeho 100% účinnost. Hospitalizace při aplikaci penicilinu v nemocnici se běžně neprování, pacient dochází denně na 1 injekční aplikaci.
Co se týká očkování proti klíšťové encefalitidě, tak vzhledem k tomu, že máte uvedené bydliště v Jihočeském kraji, očkování doporučuji vzhledem k vyššímu výskytu tohoto onemocnění.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: