Je v mém případě již možná laserová operace?

Dobrý den, je mi 21 let. Od nejakych asi 3-4 let mi zjistili vadu očí. Na levém oku mam asi 3 a 3/4 dioptrii, na pravem 4. Leve oko je tupozrake a je tam take strabismus - silham, ale ne sam od sebe, umim to ovladam - oko ujede ke stredu kdyz nemam bryle/cocky a pokusim se bez nich zaostrit. Mam take astigmatismus. Do 18 jsem nosil bifokalni bryle. Od te doby nosim kontaktni cocky. Nekteri lékaři tvrdi, ze to u me nedava smysl, ze to nemuze fungovat, ale sikovna pani doktorka nasla kompromis, ktery prijemne funguje, byť to neni 100%. V te dobe jsem byl take v duovizi/neovizi se zeptat ohledne laserove operace oci. Sdelili mi, ze to pujde, ale nejsou si jisti, jestli by se silhani nezhorsilo - napr. ze bych zacal silhat bez uvedomeni. Tak mi doporucili at nejprve vyresim strabismus. Byl jsem u odbornika, ale tomu se ten cely plan nelibil a v podstate to cele zavrhnul. Od te doby jsem zatim prilis dale neresil. V te dobe jsem ale take cetl, ze bezpecne je odstraneni nejcastejsi kratkozrakosti, a ze dalekozrakost a astigmatismus uz tak bez problemu - jak tvrdi nekteri lekari - neni a u pacientů se po operaci vady i zhorsily nebo objevily nove. Jak je to dnes? Co si o tom myslíte? Je realne takove oci laserem vylecit? Uplne nebo do jake miry? Predem mockrat dekuji za odbornou radu. Michal

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Michale, dalekozrakost obecně je pro laserování horší a většina lékařů nedoporučuje laserově odstraňovat dalekozrakost víc než 4 dioptrie, takže jsme na hranici a u Vás je možné, že po rozkapání je vada vyšší. A to ještě neznám tlouťku Vaší rohovky, zda by to bylo bezpečné. Laserovaná dalekozrakost má poměrně vysokou tendenci se vracet, obzvláště, když je zákrok proveden v takto mladém věku. Co se týče šilhání, tak riziko zhoršení tam je, ale pokud nešilháte s kontaktními čočkami, tak ho vidím jako nízké. A naopak postup bych doporučil opačný...nejdříve řešení dioptrické vady a teprve poté šilhání, pokud tedy by bylo nutné. Opačně je to opravdu nevhodné. Co se týče řešení refrakční vady, tak u dalekozrakosti osobně doporučuji fakickou čočku. Tu si představte jako kontaktní čočku umístěnou dovnitř do oka. Postavení očí bude s největší pravděpodobností stejné jako s kontaktními čočkami.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Co všechno vás čeká po operaci křečových žil
Články: Co všechno vás čeká po operaci křečových žil
Chystáte-li se vyřešit...
Nárok na lázně s RS je individuální
Články: Nárok na lázně s RS je individuální
Lázeňská léčebně...
Na bolest hlavy platí homeopatie
Články: Na bolest hlavy platí homeopatie
Bolest hlavy je jednou z...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Prostata
Články: Prostata
Prostata je součástí...
Rakovina prsu útočí i na mladé ženy!
Články: Rakovina prsu útočí i na mladé ženy!
Rakovina prsu je v České...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x