Jedná se o psychopatologii či sexuální deviaci?

Mám takový problém a vůbec nevím jak to mám rešit. Jsem samoživitelka. Mám skoro 13 letého syna. Už možná takové 3-4 roky jsem si všimla, že si syn strašně rád hraje se svým penisem. Ale ted ten problem.... Poslední dobou ( tak pul roku) je intenzivnější. To mi nevadi, když má potřebu, at si to dělá. Ale ted jsme byli na oslavě narozenin u kamaradky, ktera má 7 leteho syna. Byli spolu v pokoji a hrali ruzné hry. Pak se ze srandy prali a ten malý kamarad mu nechtěně sundal kalhoty. No a můj syn to bral jako naznak toho že on ho chce videt. Sundal si tedy i trenky a zacal se pred nim uspokojovat.... Naštěstí jsem tam z nějakého důvodu vešla a zarazila to. Mého syna jsem poslala domu, s tim, že si pak promluvime, a řekla jsem to i te kamaradce aby si nejak promluvila se svym 7 letym synem o tom co videl.... Moc dobře vím, že to není dobře, že by to nemělo byt. Jsem uplne bezradna. To že ma syn potrebu jsem chapala, ale že mu je jedno pred kym to dela, mě děsí. Mám strach jestli se v něm nevyvyji nejaky pedofil, uchylak nebo tak něco.... Mluvila jsem s nim o tom. o tom že takové věci by se měli dělat v soukromí, když na to má klid.. Že by u toho neměl nikdo být... Myslím že mě pochopil. Ale nedokázal mi vysvětlit proč to udělal pred tím klukem.... vůbec nevím jak dál. Můj syn se mi narodil v 33 tydnu. psychicky je opožděný. Bude mu letos v srpnu 13 , ale podle lekaru je na urovni deti 11 letych. Proto ani nevim jak jako zena mu tyto veci vysvetlovat a hlavne me prekvapuje, ze uz to takle vyhledava, ze po teto strance opozdeny neni- spise naopak.... Hlavně mam strach, aby v nem nebyl nejaky ten uchylak, pedofil..... Poradite mi prosim co s tim mam delat, jak to mam resit??? Jsem zoufala, moc mě to trapí.... Predem moc dekuji.

Odpověď odborníka:

U syna dojde k výraznějšímu rozvoji jeho sexuality spíše nyní s nástupem puberty, jednorázový incident, kdy se uspokojoval před jiným klukem ještě nemusí znamenat nějakou psychopatologii či sexuální deviaci, je pravda že počátek jeho masturbace již v devíti letech jak uvádíte je hodně brzo, ale musím říct, po zkušenosti z této poradny, že se nejedná o ojedinělý případ a děti dnes začínají žít sexuálním životem velice brzo. Pokud by jste pozorovala opakující se odchylky od normálního chování puberťáka, vyhledejte psychologa či sexuologa k dalšímu řešení, s pozdravem, Dr. Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: