Jedná se o rs?

Dobrý den paní doktorko,už několik měsíců mě trápí bolest hlavy a brnění a trnutí končetin.Teď chodím na rehabilitace s krční páteří a byla jsem na MR a chtěla bych Vás poprosit jestli si myslíte,že se nejdná o RS!Při MR vyšetření je zvyklé rozložení # šedé a bílé hmoty mozkové.V bílé hmotě mozkové supratentoriálně F dx.prokazujeme # nyní solit.ložisko v T2 a FLAIR zýšeného signálu dist.2,6mm charakteru # nespecifické demyelinizace,nejspíše starší postischemnické # etiologie.Neprokazujeme v mozkové tkáni přítomnost jiných patologických # ložiskových změn signálu.Není známek intracerebrálního krvácení.V doplněném # protokolu DWI neprokazujeme známky restrikce difuze(snížení signálu v ADC # mapě)mozkové tkáně.Nejsou známky akut.ischemických projevů.Střední č.bez # dislokace.Postranní komory symetrické,nedilatované,III.,IV komory bez # dislokace.Robin-Virchowovy prostory nerozšířené.Bazální ganglia,substantia nigra # a ncl.ruber bilat.bez abnormalit.bazální cisterny jsou volné.Temporomediálně v # oblasti hippokampů a amygdaly bilat.bez abnormalit.Fornix a corpora mammillaria # zvyklá konfigurace.Gyrifikace zachovaná.Subarachnoideální prostory # přiměřené.Mozkové obaly bez patologie.Sella nzvětšená,hypofyza normální # konfygurace.Suprasellární cisterny jsou volné.Pontocerebellární cisterny jsou # volné.Toky flow void v magistrálních tepnách a durálních sinech jsou # zachovány.Na skenech sekvence sagitální jsou kmenové struktury c.callosum a # m.oblongata bez detekce patologie.Na spodině ZJL-v-CC přechodu normální # morfologický nálezForamen magnum je vilné bez prominence cerebellarnich # tonsil.Systém PND bez zastření,normální vzdušnosti! Z: při MR vyšetření mozku: *v BH FI. dx.solit.ložisko nespecifické demyelinizace dist.2,6 mm *jiné změny neprokazujeme *v DWI bez akut.ischem.změn

Odpověď odborníka:

RS nelze dle popisu stoprocentně vyloučit ani potvrdit, je potřeba provést další vyšetření. Ložisko, které Vám na MR popisují má spíše původ v dřívějším "nedokrvení" části mozku.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: