Jedná se o správnou léčbu??

Paní doktorko, je mi 29 let a již několik let chodím na kontroly na endokrinologii kvůli hyperfunkci šž, ale zatím bez medikace. Výsledky mám nyní TSH 0,59 a T4 15,1. Mám malou difusní strumu. Začíná pomalé naznačené uzlovění. Matce již vyoperovali šž pro Plummerovskou toxikózu. Nyní mi lékař již předepsal 50 ug Euthyroxu denně. Ale tento lék se podává při hypofunkci a dodává tedy hormon. Proč jsem ho dostala já, když mám hyperfunkci? Je toto správná léčba? Děkuji vám za odpověď

Odpověď odborníka:

Euthyrox se opravdu používá při snížené funkci štítné žlázy. Používá se ale také při snaze ovlivnit zvětšenou štítnou žlázu, nebo růst uzlu. Váš endokrinolog se možná snaží dosáhnout ještě nižšího TSH ve snaze ovlivnit tvořící se uzly ve štítnici. V tomto případě je léčba přechodná a ne vždy úspěšná.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: