Jedno oko menší a se zánětem

Dobrý den, naše 2,5 měsíční dcerka má od narození jedno oko menší a v něm stále zánět. Ze stěru bylo zjištěno, že má v očičku stafilokoka, léčili jsme již třemi antibiotickými přípravky a vždy se po ukončení léčby po pár dnech zánět vrátil. Není už tak silný, ale stejně přetrvává. Lékařka mi ale doporučila, ať každý den provádím 2x masáž vnitřního koutku oka, očičko vykapávám okuflashem a máme vyčkat, možná se to údajně zlepší. Mám ale obavy, oko je menší, dcera začíná na toto oko šilhat, bojím se, aby to nemělo vážnější následky. Chtěla bych Vás poprosit o názor, jestli je vhodné vyčkávat, nechci nic podcenit. Děkuji, Vágnerová.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, recidivující záněty jsou podle zvolené terapie způsobeny zúžením slzného kanálku a v dceřině věku se to opravdu může spravit spontánně. Díky výraznému růstu v obličejvé krajině se ještě slzné cesty dovyvijejí i po narození a zákrok není většinou nutný. Pokud budou problémy přetrvávat i po 5. měsíci věku, tak už je ke zvážení průplach a sondáž slzných cest. Ovšem je vysoce nepravděpobodné až nemožné, že toto je příčina menšího oka. Může se jednat jen o vrozenou anomálii, ale s dcerou by jste měli absolvovat podrobné oftalmologické vyšetření, obzláště když se objevilo šilhání. To neodkládejte.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x