Jícn.reflux

Před 2,5 lety mi byl diagnostikován reflux jícnu II. st. (projevy bolesti za hrudní kostí, pocit těžkosti). Gastroenteorolog mi nasadil léky Nolpaza 40 mg (1-0-0), ale nezmínil se o žádném dietním opatření. Praktický lékař mi poradil, ať se vyhnu kávě a alkoholu a jinak ať užívám života, když jsem mladá. Nemám ani problémy s váhou, výška 165 cm, váha 54 kg. Zprvu jsem se hlídala, omezila kávu a alkohol a trochu upravila jídelníček. Léky zabraly, bylo mi fajn. Občas, zejména po oslavách, jsem pociťovala lehkou bolest, ale brzy to odeznělo. Můj gastroenteorolog mi pravidelně posílá recept, když mi léky dojdou a na kontrole jsem ještě nebyla. Poslední půlrok jsem hodně ve stresu, změnila jsem zaměstnání, špaldové kafe vyměnila za normální, stravování se dost zhoršilo, jelikož jsem v jednom kole. Poslední dva týdny pociťuji opět pocity těžkosti od jícnu až k žaludku, což mě dost vyděsilo, tudíž jsem opět upravila jídelníček, bohužel posledních několik dní se k tomu přidalo i pálení jícnu, knedlík v krku a dnes dokonce i zvláštní pocit v krku (něco mezi pálením a škrábáním). Léky beru neustále. Endoskopické vyšetření je pro mě noční můra a jsem dost vyděšená, jestli jsem si stresem a zhoršením stravování nemohla způsobit nějaký závažnější stupeň této choroby. Nasadila jsem vhodný jídelníček, zvolnila pracovní tempo a modlím se, aby to brzy přešlo. Po dvou dnech diety je to trochu lepší, ale pocit těžkosti a knedlíku mě zatím neopustil. Ráda bych se vyhnula nepříjemnému vyšetření. Prosím o Váš názor. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Režimová opatření jsou velmi důležitá:pravidélné a čerstvé jídlo) ne konzervy),nejlépe připravené vařením či dušením,výluka zejména kouření,ale i většího množství kávy,víno zejména kyselé,tedy bílé. K racionální životosprávě patří samozřejmě i pravidelný spánek a výluka stresu

MUDr. Marie Vaňačová
MUDr. Marie Vaňačová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Soukromá ordinace praktického lékaře pro dospělé, Tábor

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Jícn. reflux | Od: Jana | 14.6.2016 14:39
Děkuji za odpověď. Předpokládala jsem však, že zhodnotíte mé současné příznaky a něco poradíte. Jsem si samozřejmě vědoma toho, jak je spánek a stravování důležité.
reagovat
re:Jícn. reflux | Od: uLékaře.cz | 15.6.2016 14:21
Dobrý den,
Váš dotaz jsme předali
specialistovi, který doplní Vaše
další dotazy.
Děkujeme, hezký den
poradna uLékaře
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Chris Klug: ani transplantace jater ho nezastavila na cestě za olympijskou medailí
Otestujte si své klíště
Články: Otestujte si své klíště
Kdo má rád jistotu a nechce...
Krevní plazma: darovat, či nedarovat?
Články: Krevní plazma: darovat, či nedarovat?
Snili jste o tom, že se...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Předčasný porod se po umělém oplodnění je častější
Články: Předčasný porod se po umělém oplodnění je častější
Předčasný porod a nízká...
S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Články: S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Konečně nastal čas dovolené...
Lymeská borelióza může zaútočit opakovaně
Články: Lymeská borelióza může zaútočit opakovaně
Lymeskou boreliózu je sice...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: