Jícnové varixy

Dobrý den,maminka zemřela 2.4.2012 na selhání jater a ledvid.10.3. byla RZ odvezena do nemocnice,celý týden říkal,že má průjem a každý den byla slabší,pak se ukázalo,že ten průjem je krev,proto jsme okamžitě volali sanitku,maminka se nesvěřila.Drůhý den nám bylo zděleno,že se jedná o jícnove varixy a pokročilou cirhozu jater,byla uvedena do umělého spánku a krvácení zastavováno,,balonkem v jícnu"tak nějak nám to vysvělili,za 2dny byla převezena do IKEMU na endoskopické vyšetření a krvácení zastaveno a převezena zpět,pořád v umělém spánku,paní doktorka říkala,že za týden tam musí znovu at už při vědomí,nebo ve spánku.Ležela na jednotce ARO.Po týdnu byla probuzena ze spánku a stav se velice dobře lepšil,pan primář mi na můj dotaz.jestli pojede znovu do té prahy řekl,že až bude maminka sama dýchat a že to bude jen na kontrolu,po dalším týdnu maminka dýchala sama a byla úplně v pohodě.Už měla jít na JIP,jenže po dvou dnech se stav zhoršil a maminka upadla do šoku,bylo mi řečeno,že v 5hodin ráno si ještě řekla o pití a po půl hodině museli intubovat a znovu uvect do umělého spánku,bylo zjištěno krvácení do dutiny přišní a provedena operace,která se ovšem ke stavu maminky nestihla zrevidovat,další den mi bylo řečeno,že je stav velice vážný a že selhavají játra a ledviny,další den konzultovali vše s chyrurgem,ale stav prý nedovoloval pustit se do revize.Další den ráno maminka zemřela,pan primář říkal že ty játra byly v hrozném stavu,ale že věřil,že se z toho maminka dostane,po tom jek se to vše prvně zlepšilo.Pak jsem se doma od sousedů dozvěděl,že půl roku předtím se maminka zmínila,že jí asi praskl vřed,že měla ve stolici krev.Nám,ale vše tajila,strašně se bála doktorů.Chtěl jsem se zeptat,jestli měla nějakou šanci,kdyby si jí třeba nechali v tom IKEMU,nebo kdyby šla k lékaři o těch půl roku dřív.Moc děkuji za odpověd,vím že je to jen kdyby a nic se nespraví,člověk,ale pořád přemýšlí,už vše vypadalo,tak dobře a nepřipouštěl jsem si,že by se mohlo něco stát.Hezký den přeji a moc děkuji!

Odpověď odborníka:

Bez dokonalé znalosti pacienta, průběhu choroby, znalosti lékařského vyšetření a podrobné laboratoře nelze na vaši otázku odpovědět a i tehdy je tato odpověď velmi náročná a nespolehlivá. Nutno říci, že komplikace cirhozy jako je krvácení z jícnových varixů patří mezi nejzávažnější komplikace s vysokou smrtností a to i v případě, že se krvácení podaří zaszavit. Organismus má tak značně porušený stav vnitřního prostředí, funkce a jater a ledvin je většinou na okrajin nedostatečnosti. Bohužel nemohu k tomu více dodat. Podrobněji by vám měl říci lékař, který vaši maminku ošetřoval zvláště pokud byla provedena pitva.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Osm tipů pro nohy bez křečových žil
Články: Osm tipů pro nohy bez křečových žil
Nevzhledné „křečáky...
Opakující se potíže s močákem? Možná děláte něco špatně!
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Krvácení do mozku. Jen rychlá a správná reakce zachrání život
Čtyři cviky pro bolavá záda
Články: Čtyři cviky pro bolavá záda
Bolesti zad patří mezi...
Bolesti zad
Články: Bolesti zad
Alespoň jednou za život...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: