Jít či nejít na orl operaci?

dobry den preji. mela bych na vas takovy dotaz.uz 4 roky chodim na ORL s levym uchem. byla mi diagnostikovana H662 Chronický hnisavý atikoantrální zánět středního ucha. zanet jsem mela skoro dva roky a asi rok jsem s tim byla lecena vselijakyma kapkama do usi, mastickama, cistenim kazdy tyden az jsem podstoupila operaci. operace se zdarila, a zanet se mi jiz neobjevuje neboli nevraci ale diky tomu mam ztratu v levem uchu neco kolem 60%. na posledni kontrole jsme se bavili o dalsi operaci a pokouseni se o navratu sluchu. porad premyslim jestli je nejaka sance a kolik asi % ze se operace podari. nechci totiz to cele absolvovat znovu a treba zbytecne. 14 dni v nemocnici, pak 2-3 do tydne chodit na prevazy po dobu jednoho mesice a pak 1 tydne na kontroly po dobu pul roku jako po prvni operaci. do ni jsem sla protoze ten zdroj jsem mela jen kousek od mozku. sice jsem se s tim naucila zit ze tu ztratu mam ale je mi teprve 29 a ten sluch se porad zhorsuje i kdyz treba jen o 1%. mam ted cas na premysleni a tak bych chtela znat nazor jake jsou procenta uspesnosti a co by to asi vse obnaselo. dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě až nyní přesunut. A omlouvám se ještě jednou - bohužel z obsahu Vašeho dotazu není dostatečně jasné, jaká Vám byla provedena pro zánět operace (jaký byl rozsah poškození středního ucha) a jaký zákrok Vám byl po zhojení zánětu nabídnut (plastika bubínku?, operace v oblasti středoušních kůstek?). Takže Vám bohužel na otázku, jaká je šance, že by se Vám po zákroku vrátil sluch, nemohu bez znalosti detailů odpovědět, výsledky se odvíjejí od přesného typu operace a vstupního stavu ucha (ovšem obecně lze čekat jen částečné zlepšení, nikoliv plnou úpravu). Totéž se týká celkového průběhu kolem operace a doléčení - variant operací, které přicházejí v úvahu je více a mohou se v tomto směru lišit. Doporučuji tedy se obrátit s dotazem na Vašeho ošetřujícího lékaře, ten při znalosti všech podstatných informací je jedině schopen Vám dát uspokojivou odpověď - nebojte se svěřit se se všemi pochybnostmi, zodpovězení všech otázek je lékařovým úkolem (a nikoliv jeho "obtěžováním"). Vzhledem k povaze problému je vhodné zvážit vyhledání druhého názoru - zajít s věcí na konsultaci ještě k jinému ORL lékaři nebo na jiné pracoviště, nejlépe po předchozí domluvě s Vaším lékařem - ten ale musí být podložen provedením vyšetření, nelze to tedy opravdu řešit na dálku. Omlouvám se ještě jednou, že jsem Vám moc nepomohl, a přeji, ať Vám operace, pokud se pro ní rozhodnete, přinese zlepšení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: