Jít naočkování při růstu zubů?

Dobrý den. Tento týden máme jít na první dávku očkování povinné hexavakcíny a dceři (6 měsíců) se začaly včera prořezávat zuby. Přes den je dobrá, ale v noci se budí a brečí. Navíc měla před týdnem trochu rýmu. Ta úplně odezněla minulou středu. Ale 24. 10. máme letět do toho Egypta, takže vůbec nevím co si počít. Naočkovat i přes růst zubů, neočkovat a nikam nejet a nebo dokonce neočkovat a jet? Vím, že někdo neočkuje vůbec, ale nevím, jestli zrovna cestování do takové země je bez očkování bezpečné. Co si o tom myslíte? Mockrát děkuji za radu. .. ..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, prořezávání zubů a rýma nejsou kontraindikací očkování, z tohoto pohledu očkování můžete zahájit. Po jedné dávce Infanrixu hexa však nemůžete počítat s ochranou proti onemocněním, proti kterým je vakcína určena. Ochrana nastupuje až po 2. dávce a to cca po 1-2 týdnech. Cestování s neočkovanými a tedy nechráněnými dětmi v tak útlém věku nedoporučuji. V Egyptě také existuje vyšší riziko tzv. cestovatelského průjmu, doporučuji poradit se s pediatrem o efektivní terapii pro Vaši dceru, pokud cestu zrealizujete. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: